12 januari 2015

Griekse salade

Zijn jullie ook zo dol op salades? Ik wel! Sinds ik minder brood ben gaan eten, eet ik veel vaker een salade als lunch. Vroeger was een salade voor mij een bijgerecht, maar nu kan ik op een salade makkelijk de hele middag teren.
De feta, dressing en olijven zorgen voor voldoende vetten/eiwitten.
Natuurlijk is deze salade ook leuk als bijgerecht naast bijvoorbeeld moussaka.
De hoeveelheden zijn voldoende voor een lunch voor 2 personen, of een bijgerecht voor 4 personen.

Ingrediƫnten:
2 tomaten (samen max 100 gram, daarboven GOK-oranje)
½ komkommer
1 rode ui
25 kalamata olijven
3 el olijfolie
1 el azijn
1 tl gedroogde oregano
100 gram feta
peper/zout

Bereiding:
Snijd de tomaten doormidden en daarna in smalle parten. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en maak niet al te dunne plakken.
Halveer de ui en snijdt beide helften in dunne ringen.
Maak een dressing van de olie, azijn, peper, zout en oregano.
Schep de gesneden groenten door elkaar en meng de dressing erdoor. Schep het geheel in een schaal of op een mooi bord. Verdeel de (uitgelekte) olijven erover.
Snijd de feta in blokjes, stukken of verkruimel het boven de salade.

Eet smakelijk (kali orexi)

6 opmerkingen:

  1. Ja, heerlijk, heerlijk, heerlijK! Ik hou erg van salades. Dank je wel, het plaatje alleen al doet me watertanden :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als lunch lijkt het me bijzonder lekker. Heb alleen een vraag. Je mag 50 gr. tomaat dat is een halve. Deze salade kan als lunchgerecht door 2 pers. Worden gegegeten. Dan heb ik dus per persoon 1 tomaat. Is dit gerecht dan wel groen in fase 1? SietskeAE

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Sietske, voor een groene maaltijd moet je inderdaad maximaal 100 gram tomaat voor 2 personen gebruiken. Ik heb het er nog even bijgezet!

      Verwijderen
  3. Bedankt voor je antwoord. Heb nu alles in huis. dus morgen eens maken. Lijkt me heerlijk. sietske AE

    BeantwoordenVerwijderen