Dahl met bloemkool en broccoli

Dahl is oorspronkelijk een Indiaas gerecht gemaakt van linzen. Het recept hiervoor kreeg ik ooit van Chantal van der Meulen. Ik maakte het diverse malen en kon het natuurlijk niet laten om er kleine dingen aan te veranderen...
Dit is het recept geworden zoals ik hem het lekkerst vind. Met de groenten kun je goed variëren. Zo gebruik ik ook wel eens alleen bloemkool of vervang ik de broccoli door blokjes winterwortel. In dahl kan dat allemaal :-)

Linzen kun je best superfood noemen, ze zijn namelijk heel erg gezond. Ook wanneer je op je inname van koolhydraten let, zijn linzen een prima optie. Ze zijn zeer vezelrijk en bevatten dus complexe koolhydraten die hun suikers langzaam afgeven aan het lichaam. Linzen bevatten vitamine B en zijn ook een bron van magnesium, fosfor en ijzer.

Er zijn veel verschillende soorten linzen, elke soort heeft een andere kooktijd. Deze varieert van 20 to 50 minuten, Sommige linzen moeten worden geweekt. Kijk dus goed op de verpakking of dat het geval is!

Ingrediënten:
200 gram gedroogde blonde linzen
400 ml kokosmelk
400 ml water
400 gram bloemkoolroosjes
300 gram broccoliroosjes
50 gram gesnipperde ui
1 laurierblad
2 kruidnagels
2 el kerriepoeder
chilipoeder (naar smaak)
1 el olijfolie

Bereiding:
Verhit de olie en fruit de ui tot deze glazig is. Voeg nu de kerrie toe en bak deze even mee.
Schenk nu de kokosmelk en het water erbij en voeg ook de linzen toe. Breng het geheel aan de kook.
Prik de kruidnagels in het laurierblad en doe deze erbij. De dahl mag nu 20-30 minuten pruttelen, afhankelijk van de kooktijd van de linzen. Kook de laatste 8 minuten ook de groenten mee. Voeg eventueel wat extra kokend water toe zodat er voldoende hitte is om de groenten te garen.
Breng de dahl nu op smaak met chilipeper en zout. Desgewenst kun je ook een (liefs biologisch) kruidenbouillonblokje toevoegen.
Eventueel kun je naast de dahl nog rijst of brood serveren.

Reacties

  1. Ziet er lekker uit Martine...

    Love As Always
    di Mario

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er heerlijk uit.

    Je kunt naast de dahl in plaats van brood ook een mooie rode bietensalade serveren. Gekookte rode biet met lenteui voor een stevige bite of gekookte rode biet met azijn en gemalen peper of voor de liefhebber geraspte rauwe biet met appel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het was heerlijk, dankjewel! Ik heb er nog kurkuma en koriander bij gedaan.
    Groetjes, Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten