16 juli 2015

Goud van oud: Humus

Humus is dé favoriete dipsaus in het Midden-Oosten. Niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Serveer het op een feestje als snack in combinatie met stukjes brood, falafel en rauwkost óf als saus bij een complete oosterse maaltijd. Hummus komt uit het Arabisch, wordt uitgesproken als Goe-moes en wordt in het Nederlands ook wel geschreven als hummus, hoemoes of hoummous.

Een leuke variatie op de 'gewone' humus is die met avocado erdoor. Vermaal het vruchtvlees van 1 avocado mee met de kikkerwetten en de overige ingrediënten.

Ingrediënten:
ongeveer 200 gram kikkererwten (uitgelekt gewicht)
2 teentjes knoflook
3 el tahin (te koop bij de natuurvoedingswinkel)
2 el limoensap
3 el olijfolie
4 el vocht uit de pot kikkererwten

½ tl paprikapoeder
¼ tl komijnpoeder
⅛ tl cayennepeper
2 el vers gehakte platte peterselie
½ tl Keltisch zeezout

Bereiding:
Giet de kikkererwten af en bewaar het vocht. Maal ze, samen met de olijfolie, tahin en knoflook in een keukenmachine of met een staafmixer zo fijn en glad mogelijk. Voeg de tahin toe en pers 2 teentjes knoflook erbij uit. Voeg daarna de kruiden en specerijen (paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper, peterselie, zout) toe en het limoensap. Meng alles heel goed.
Vind je het nog te droog? Voeg dan extra olijfolie of vocht van de kikkererwten toe om de humus smeuïger te maken.

Weetje: Rauwe kikkererwten bevatten de stof lectine. Deze kan de darmen ontregelen en de nieren beschadigen. Verhitting maakt lectine onschadelijk. Wanneer je dus gedroogde kikkererwten wil gebruiken voor de humus, laat deze dan eerst een nacht wellen en daarna 1½ uur zachtjes koken voordat je ze gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten