01 februari 2016

Kooktermen - Mandoline

Een mandoline is een rechthoekige rasp/schaaf waarmee zeer dunne plakjes gemaakt kunnen worden, door er een stuk groente of fruit overheen te bewegen. Veel mandolines hebben ook een functie waarmee julienne gesneden kan w orden voor bijvoorbeeld wortelsalade.
Zeker wanneer je veel werkt met verse groenten kun je eigenlijk niet zonder.

Kijk je wel eens naar Masterchef? Het apparaat waarop al die kandidaten in hun vingers snijden, dát is dus een mandoline!

Ze zijn te koop in vele uitvoeringen. Je kunt ze kopen met of zonder opvangbak, met een aantal verschillende messen en ze zijn er van goedkoop (€15,-) tot heel duur (€300). Mijn eerste mandoline was erg goedkoop. De consequentie was dat hij in de keukenla bleef liggen en ik met de hand mijn uien en rode kool bleef snijden. Het mes bleef niet scherp, er zat geen handbeschermer bij en hij was te smal. Goedkoop bleek duurkoop.

Vorig jaar kocht ik bij een standwerkersconcours in Rotterdam een nieuwe mandoline.
De verkoper liet zien hoe het apparaat gebruikt kon worden en ik stond met open mond te kijken hoe ontzettend snel een complete rode kool in mum van tijd veranderde in een hoop rode kool-rasp. Dat wilde ik ook!! Je raadt het al, deze mandoline ging mee naar huis.
De waarheid gebiedt te zeggen dat ik de eerste keer de rode kool niet zo snel versnipperd had als de marktkoopman. Maar de tweede keer ging het al veel beter, en tegenwoordig draai ik mijn hand niet meer om voor een complete kool. Ideaal!!

Wil je een mandoline kopen? Koop dan een goede!

En nee, het liedje 'Jo met de banjo en Mien met de mandoline' gaat dus niet over dit keukengereedschap :-)

MEER KOOKTERMEN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten