30 september 2017

Koolhydraatarme andijviestamppot

Koolhydraatarme andijviestamppotDe 'gewone' andijviestamppot kennen jullie natuurlijk allemaal en lijkt eigenlijk heel erg op deze koolhydraatarme variant. De bekende aardappel heb ik in het recept vervangen door bloemkool.
Wanneer je het weet proef je het wellicht, maar iemand die het niet weet merkt het vermoedelijk niet eens!
Aan deze koolhydraatarme andijviestamppot kun je je heerlijk te buiten gaan. Voor je het weet heb je zomaar een pond groenten op.


Ingrediënten voor 2 personen:

1 kleine bloemkool
300 - 400 gram fijngesneden andijvie
125 gram gerookte spekblokjes
50 gram crème fraîche
peper
snuf nootmuskaat
zout


Bereiding:

Koolhydraatarme andijviestamppotBak de spekjes op middelhoog vuur tot ze goudbruin gebakken zijn.
Maak de bloemkool schoon en kook de bloemkoolroosjes in een klein bodempje water met wat zout totdat de bloemkool zacht en gaar is. Giet af en laat het goed uitdampen. Voeg de crème fraîche toe en maal het met een staafmixer tot een glad, romig geheel. Breng de puree op smaak met peper en zout en de nootmuskaat.
Schep de gebakken spekjes (wanneer je het lekker vindt met het vet dat uit de spekjes kwam) door de puree. Roer nu ook de verse andijvie erdoor. Verwarm het geheel nog even op middelhoog vuur, terwijl je het geheel goed blijft omscheppen. Voorkom dat de andijvie te veel gaat slinken, de stamppot hoeft alleen goed warm te worden.
Je kunt bij de stamppot nog extra spekjes, een gebraden speklap of gehaktbal serveren als je dat lekker vindt.

De hoeveelheid andijvie die je kunt toevoegen hangt af van de grootte van de bloemkool én je smaak. Wanneer de andijvie zoals in dit recept zéér fijn gesneden is kun je meer gebruiken dan wanneer je grofgesneden andijvie gebruikt.

8 opmerkingen:

 1. Hoe voorkom ik dat het door de bloemkool te nat is? Dit overkomt mij nl wanneer ik aardappel vervang door bloemkool 😊

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Rosan,
   Gebruik in elk geval verse bloemkool en geen bloemkool uit de diepvries. Snijd de roosjes niet te klein en kook/stoom de bloemkool met weinig water. Na het afgieten goed uit laten dampen en dan pas de staafmixer erin! Als het goed is blijft het dan vrij stevig. Het zal altijd wat dunner zijn dan aardappelpuree!

   Verwijderen
 2. Lijkt mij lekker Martine, ik heb het recept opgeslagen, bewaar het en ga het een keertje maken.
  Gaat het weer een beetje met je?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laat je nog even weten wat je ervan vond Carla? Er is een kleine vooruitgang, maar ik ben nog altijd heel snel moe. Goed doseren dus van activiteiten, maar dat is niet altijd makkelijk. Ik vind zo veel dingen leuk! :-)

   Verwijderen
 3. Wat was dit heerlijk, nooit geweten dat ik andijvie lustte! Zelfs de pubers van 15 jaar hadden het zo op! Bedankt voor dit toprecept!

  BeantwoordenVerwijderen