15 september 2018

Koolhydraatarme broodjes




Broodjes... Eerlijk gezegd eet ik ze vrijwel nooit meer. Hoewel ik nog altijd helemaal gelukkig word van de geur bij de warme bakker, worden mijn darmen minder gelukkig van brood. Ik eet het dus bij uitzondering en geniet er dan optimaal van.
Hoewel ik het brood bij mijn maaltijden niet echt mis, is brood wel handig om je beleg op te transporteren. Kaas of hamplakken uit het vuistje is natuurlijk lekker, maar je eet er dan toch snel te veel van. Daarbij ontbreken dan de benodigde vezels.
En dus dook ik mijn keuken in en bedacht een alternatief: een koolhydraatarm, vezelrijk broodje. Ik hoop dat jullie hem net zo lekker vinden als ik!

Ingrediënten voor 12 broodjes:

5 eieren
60 gram zachte roomboter
250 gram Griekse yoghurt
100 gram amandelmeel
60 gram Colon Clean
30 gram haverzemelen
1 tl zout
2 tl wijnsteenbakpoeder


Bereiding:

Breek de eieren boven een kom en mix ze met een mixer op de hoogste stand in 1 minuut tot een schuimige massa. Voeg nu yoghurt, boter, zemelen en amandelmeel toe. Meng dit kort met de mixer. Doe nu het zout en de bakpoeder erbij, samen met de colon clean. Mix het nog kort en schep het mengsel direct uit in de muffinvorm.
Hoe langer je wacht, hoe dikker het mengsel wordt!
Bak de broodjes 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Haal de warme broodjes voorzichtig uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Beleg de broodjes royaal met boter en beleg naar keuze. Eet smakelijk!

Toevoeging:
Je kunt al het 'deeg' ook in een cakevorm doen. Wanneer je deze 45 minuten bakt heb je een heerlijk broodje. Ik sneed er maar liefst 18 'boterhammen' van!

Tip: Gebruik een siliconen bakvorm, je haalt de broodjes dan heel makkelijk uit de vorm!




17 opmerkingen:

  1. kan ik ipv colon clean ook gewone psylliumvezels gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat een goed idee!!!heb een fijne koffieochtend!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ze zijn heerlijk Martine. Ben écht heel blij met dit recept. Eet ze elke dag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen Monique! Drink je er wel genoeg bij? De vezels in de broodjes hebben vocht nodig!

      Verwijderen
  4. Wat kan ik vervangen voor amandelmaael? Ik ben hier allergie voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze broodjes zijn heerlijk. Worden zeker vaker gemaakt. Dank hiervoor👍👋

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Martine, ik heb ze al een paar keer gebakken, heerlijk 😋 . Nu stond er op Facebook een variant op dit recept in een cakevorm. Helaas heb ik geen Facebook meer en het recept niet ergens anders opgeslagen. Zou jij me kunnen helpen aan dit recept? Alvast bedankt voor de moeite!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Arina,
      Eerlijk gezegd weet ik niets van een recept in een cakevorm... Ik heb even bij het bewuste recept op Facebook gekeken maar kan het daar ook niet vinden.
      Je zou de ingrediënten gewoon bij elkaar in één vorm kunnen doen. Je moet het dan wel wat langer bakken. Ik vermoed minimaal 45 minuten en misschien nog iets langer... Je krijgt dan een 'broodvorm'.

      Verwijderen
  7. Hoi Martine! Kan ik ipv Griekse yoghurt ook Mascarpone gebruiken?
    Groetjes, Marleen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mascarpone is 4x zo vet als yoghurt, dus de broodjes worden dan een stuk vetter. Het bevat ook mijnheer vocht dan yoghurt. Ik zou het dus niet adviseren.

      Verwijderen
    2. Aha! Dankjewel voor je advies! Gaan we niet doen dan :)

      Verwijderen
  8. Hallo Martine, ik heb ze gebakken, en smaken echt prima en blijven heerlijk luchtig,alleen zijn ze bij mij bruin, bij jou op de foto zijn ze een stuk lichter, mijn man dacht dat chocolade broodjes aan het bakken was ;) Waar zou dit aan kunnen liggen denk je?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarschijnlijk ligt het aan je merk colon clean (psylliumvezels). Soms worden broodjes zelfs paars :D Het kan ook wel aan de foto liggen hoor, die geeft niet altijd de perfecte kleur weer. Maar echt donker waren ze bij mij zeker niet!
      Fijn dat je ze lekker vond!

      Verwijderen
  9. Hoi Martine,

    ik bak regelmatig jou brood(jes). Als ik voor het brood in cakevorm ga, dan zakt het brood altijd in als ik het uit de over heb gehaald. Heb jij enig idee hoe ik dit kan voorkomen? Ik bak het in een oven met boven en onderwarmte (conventioneel). Heb hetelucht nog niet geprobeerd.

    Groet,

    Janika

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het brood zakt altijd wel wat in omdat het een zwaar brood is door de colon clean. Ik bak hem op de hete lucht stand!

      Verwijderen