19 januari 2019

Amandel-kwark-cakejes

Luchtige cakejes van amandelmeel en kwark

Hoewel er volop koolhydraatarme, heerlijke baksels zijn, vind ik het toch een kunst om deze baksels zacht en luchtig te krijgen. Met deze cakejes ben ik dan ook buitengewoon tevreden... Waarschijnlijk zal niemand merken dat ze 'anders dan anders' zijn. Ik hoor graag jullie ervaringen!

De cakejes zijn geschikt als tussendoortje (1 stuk) óf als ontbijt/lunch.

Ingrediënten voor 8 cakejes:


2 eieren
35 gram olijfolie
15 gram Steviala Xtra
100 gram magere kwark
100 gram amandelmeel
1 tl bakpoeder
25 gram amandelen






Bereiding:

Scheid de eidooiers van het eiwit en klop de eiwitten met een mixer in één minuut tot een schuimende, luchtige massa. Voeg de olijfolie, Steviala, kwark, amandelmeel, eidooiers en bakpoeder toe en spatel dit goed door elkaar. (Niet mixen!) De schuimige eieren zullen een beetje in elkaar zakken, maar een deel van het luchtige effect zal blijven bestaan.
Vet de vorm goed in en schep het beslag in een muffinvorm of zoals ik deed in een vorm voor kleine cakejes. Verdeel de losse amandelen over de cakejes.
Bak de cakejes vervolgens 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 160 °C. Laat ze een beetje afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.


Sale Januari 2019

14 opmerkingen:

  1. kun je de kwark vervangen voor griekse yoghurt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor, dat kan wel. Je zou dan 10 ml olie minder kunnen gebruiken!

      Verwijderen
  2. Oooh, wat zijn ze lekker!!!! 😃 Het is zoals je al zei, je proeft niet dat het KH arm is. Deze gaan we zeker vaker maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oooh, wat zijn ze lekker!!!! 😃 Het is zoals je al zei, je proeft niet dat het KH arm is. Deze gaan we zeker vaker maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze ga ik zeker proberen! Zijn ze ook in te vriezen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb het in een klein cakeblikje gebakken met wat amandelschaafsel er over heen gestrooid! Daar 8 plakken van gesneden en ervan gesmuld!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Martine, ik heb ze net gemaakt .Voor het eerst iets met amandelmeel gemaakt wat ik wel lekker vind! Om nog minder de smaak van amandelmeel te proeven zou ik ook wat anandelmeel kunnen vervangen voor bijv kokosrasp??
    Groetjes Susan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk! Je zou dat zeker kunnen proberen. Ze worden dan wel iets grover van structuur. Je zou half kokosmeel en half kokosrasp kunnen doen...

      Verwijderen
  7. Ik gebruik erythritol als zoetstof, hoeveel zou ik hier dan van moeten gebruiken denk je? Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je moet het omrekenen naar suiker. Mijn Steviala Xtra is ongeveer 6x zo sterk als suiker. Dat zou dus betekenen dat je 6x15 gram gewonen suiker zou moeten gebruiken, dat is 90 gram. Erythritol is qua zoetkracht ongeveer 75% van suiker. Dan zou je op 120 gram erythritol uitkomen. Ik vind dat erg veel en zou eerst minder (de helft) proberen en het beslag proeven ;-)

      Verwijderen