Pittige babi Ketjap - zonder pakjes en zakjes

Al als kind was ik dol op 'Chinees'. Vooral de pittige, zoute gerechten kregen naarmate ik ouder werd mijn voorkeur. Maar ja, ik moest heel lang zoutarm eten, dus eigenlijk 'mocht' het helemaal niet. Natuurlijk deed ik het af en toe toch, en ik moest dat dan flink bekopen. Ik hield vocht vast of kreeg zelfs hartritmestoornissen van de smaakversterkers.
Nu ik niet meer zoutarm eet, heb ik hier gelukkig minder last van. Toch realiseer ik me heel goed dat een gerecht van de Chinees niet altijd een gezonde keuze is. Ik doe dus mijn best om thuis goede alternatieven te maken. Voor deze babi ketjap hoef ik in elk geval de deur niet meer uit!


Ingrediƫnten voor 2-3 personen:

300 gram hamlappen
25 gram roomboter
4 lente-uitjes
2 tenen knoflook
1 tl gehakte gember
1 el sojasaus
2 el ketjap manis
1 tl sambal
2 tl sesamolie
200 ml water
1 el Steviala Bronze
50 gram cashewnoten
Johannesbroodpitmeel





Bereiding:

Verwarm de boter in een gietijzeren pan. Hak de knoflook en gember. Snijd de hamlappen in kleine stukjes en braad de blokjes 5 minuten op redelijk hoog vuur in de hete boter.
Voeg de knoflook en gember toe en bak deze 1 minuut mee. Snijd de lente-ui in ringetjes (houd er 1 achter voor de garnering). Voeg nu de overige ingrediĆ«nten (sambal, sojasaus, ketjap, sesamolie, water, suiker en lente-ui)  toe en bak alles samen tot de saus goed kookt. Zet het vuur nu laag, leg de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer een uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan.
Bindt de saus met het johannesbroodpitmeel. Gebruik zeer weinig!
Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan totdat ze beginnen te verkleuren en goed heet zijn. Serveer ze met de laatste gesneden bosui over de babi ketjap.
Lekker met sperziebonen en/of bloemkoolrijst.

Eet smakelijk!



Zomer 2019 - Zomer Vieren

Reacties

  1. Heerlijk gerecht. Voor ons een blijvertje.
    (Aangepast naar Ajam ketjap, omdat wij geen varkensvlees eten).
    Dank je wel weer Martine!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de leuke reactie. Met kip zal het ook heerlijk zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bijkomend voordeel is dat het sneller is, wat soms handig kan zijn :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten