02 november 2019

Auberginetosti

Wist je dat je in een tosti het brood heel goed kunt vervangen door aubergine? De tosti wordt dan koolhydraatarm én vezelrijk. Ik vind het echt een aanrader!

Ingrediënten voor 2 tosti's (1 persoon)

1 aubergine
1 el olijfolie
50 - 60 gram ham
50 - 60 gram kaas
Zout
Peper

Bereiding:

Snijd de aanzet van de aubergine af en verdeel hem daarna in de lengte in 4 gelijke plakken. De zijkanten snijd je eraf. Je kunt deze ook roosteren, maar in de tosti gebruik ik alleen de plakken met de witte zijkanten.
Bestrooi de plakken royaal met zeezout en leg ze in een zeef in je aanrechtbak of boven een grote kom. Laat het zout 15 minuten intrekken.
Veeg nu het zout mét het vrijgekomen vocht van de plakken aubergine af. Bestrijk de plakken met olijfolie en bestrooi ze met wat versgemalen peper. Bak beide zijden nu tot ze een grillstreep hebben en redelijk doorbakken zijn. In mijn Tefal multisnack met panini-ijzers duurt dit ongeveer 8 à 10 minuten. Ik koop een niet al te dikke aubergine en kan dan twee plakken naast elkaar tegelijk roosteren.


Natuurlijk kun je ook een grillpan gebruiken om de plakken voor te bakken.

Beleg twee van de voorgegrilde plakken met de ham en kaas. Leg nu de andere twee plakken er bovenop en rooster ze nogmaals ongeveer 5 minuten. In mijn panini-ijzer gaat dat fantastisch!
Zelf vind ik het lekker als de plakken aubergine nog een beetje zacht zijn, maar misschien wil jij ze wel liever flink gebakken. Ervaar wat je lekker vindt!

Op de foto zie je een 'gewone' tosti met ham en kaas, maar ook een variant met salami en brie. Maak zo zelf je eigen favoriete combinatie!

Tip: Leg de kaas niet helemaal tot aan de rand, dan zal er minder kaas uit de tosti lopen zodra de kaas smelt.

Waarmee beleg jij je tosti het liefst?


SintSint

2 opmerkingen:

  1. Aubergines zijn veelzijdig en een simpele gegrilde is al erg lekker, maar deze lijken me heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen