12 december 2019

Ossenstaartsoep uit de snelkookpan

Daar stond 'ie dan... mijn snelkookpan. Een aantal jaren geleden wist ik zeker dat ik deze nodig had. Ik kookte er een paar keer mee en de pan verdween in de kast. En daar stond hij nu nog net zo.


Toen ik me laatst afvroeg of ik wellicht een slowcooker zou kopen, moest ik ineens denken aan deze pan. Waarom kookte ik daar eigenlijk niet mee? Omdat ik het toch altijd een beetje eng vind? Ik haalde de pan uit de kast en kookte er inmiddels diverse soorten soep in. Heerlijk! Dit keer vergeet ik hem niet meer...
Heb je geen snelkookpan? Laat het vlees met de groenten dan gewoon veel langer trekken... In een slowcooker bijvoorbeeld. 😉



Een van de soepen die ik maakte, was deze heerlijke ossenstaartsoep. Ongebonden, omdat ik hem een in koolhydraatarme maaltijd wil kunnen eten. Dit recept is een klassiek gerecht, maar het recept is gewoon van 'Martine' en wijkt ongetwijfeld af van hoe jouw oma het maakte...

Ingrediënten:

1 kilo ossenstaart
40 gram roomboter
1 zak basis soepgroenten
1 winterwortel in stukken
1 ui in stukken
2 kruidnagels
3 laurierbladeren
1 klein blikje tomatenpuree
2 tl gerookte paprikapoeder
1 tl piment
2,5 liter water
1 tl peperkorrels
Zout

Optioneel:
Madeira

Bereiding:

Verhit de boter in de pan en bak de ossenstaartstukken op redelijk hoog vuur aan alle kanten rondom bruin. Een klein beetje aanbakken op de bodem is gewenst...
Voeg nu de winterwortel, ui en knoflook toe. Open het blikje tomatenpuree boven de pan en laat het erin vallen. Dit gaat heel makkelijk door nádat je de bovenkant hebt losgemaakt, ook de onderkant met een blikopener los te maken. De inhoud van het blikje valt nu in één keer eruit.
Doe kruiden en specerijen erbij, maar voeg nog geen zout toe. Bak alles een paar minuten samen met het vlees, en doe pas daarna het water erbij. Breng dit bijna aan de kook en sluit de pan.
Laat het geheel nu 90 minuten koken. Houd de druk in de gaten!


Ontlucht de pan en zeef alles. Bewaar de ossenstaarten en haal hier als ze afgekoeld zijn het vlees vanaf. Doe dit vlees kleingesneden bij de bouillon. Maak hem nu op smaak met zout. Omdat er geen bouillonblokjes worden gebruikt, zul je echt flink wat zout moeten toevoegen.
Ik deed een eetlepel zout in de hele pan. Proef hoeveel zout jij lekker vindt!
Een scheutje Madeira in de soep als je hem opdient, maakt de soep helemaal af!

Met deze soep maak je met de Kerstdagen zéker indruk!



KokenKoken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten