Shake a (poké) bowl

De 'poké bowl' is inmiddels voor veel mensen een bekend verschijnsel. Ze komen oorspronkelijk uit Hawaï en het betekent eigenlijk 'visrestjes'. In de afgelopen jaren heeft deze bowl de wereld veroverd, en zelfs in diverse restaurants staat er nu een poké bowl op het menu. Naast vis worden er trouwens ook kip en vlees gebruikt, dus je kunt er flink mee variëren.
In eerste instantie was ik eigenlijk niet zo gecharmeerd van deze schaal met losse ingrediënten... Ik ben een 'Veluwse meid' en vroeger werden de groenten en aardappels bij ons door elkaar geprakt, met de jus in het midden in een 'kuiltje'. Alles 'los' leek me dus niet zo'n succes. Ik zou de hele boel door elkaar willen schudden.
Maar ja, als moderne blogger kon ik natuurlijk niet achterblijven, en ik waagde me ook aan het fenomeen poké bowl... En wat zat ik fout! Het was echt superlekker en ik deel het recept van mijn poké bowl met gerookte zalm dan ook graag met jullie.


Ingrediënten:

100 gram gare bloemkoolrijst
125 gram komkommer
50 gram zeekraal
1 baby-avocado (of ½ normaal formaat)
100 gram gerookte zalm
1 gekookt ei
2 bosuitjes
½ limoen
1 el sojasaus
1 el water
1 el sesamolie
½ tl vissaus
1 tl gerookt sesamzaad (Of zwart sesamzaad)
Paar druppels stevia

Bereiding:

Begin met het maken van de dressing. Hiervoor meng je de sojasaus, sesamolie, vissaus, water, sesamzaad en wat stevia. Knijp een kwart limoen uit boven de dressing en roer het goed door.
Snijd de zalm in kleine stukjes en doe het in een bakje. Schep een kwart van de dressing door de zalm en schep het door elkaar. Snijd het ei in plakken.
Blancheer de zeekraal 2 minuten in kokend water en doe het daarna in een zeef. Spoel af met koud water, zodat het niet verder gaart. Verwijder de houterige stukjes. Die voel je heel goed wanneer je het vocht een beetje uit de zeekraal knijpt.
Snijd de komkommer doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd kleine blokjes van het vruchtvlees. Halveer de baby-avocado en verwijder met een lepel voorzichtig het vruchtvlees. Snijd het in plakken. Maak de bosui schoon en snijd hem in ringetjes.


Nu kun je de bowl gaan opmaken. Doe de bloemkoolrijst onderin. Rangschik hier overheen de komkommer, zeekraal, avocado, zalm en ei. Snijd de overgebleven limoen in kleine partjes en leg die erbij. Verdeel de bosui erover.
De dressing kun je zowel apart serveren als van te voren over de pokébowl schenken.



KerstKerst

Reacties

  1. Wat een heerlijke poke-bowl! Ik hb er nog wat poke-bowl kruiden van verstegen overheen gedaan.
    Simone

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lekker, die kruiden gebruik ik ook regelmatig! Fijn dat de bowl in de smaak viel.

      Verwijderen

Een reactie posten