Witlofsoep met blauwe kaas

Dit gerecht zou je 'een beetje vreemd maar wel lekker' kunnen noemen. Niet iedereen is dol op witlof en ook voor blauwe kaas hoef je veel mensen niet wakker te maken. Maar ben je wel dol op allebei? Dan is dit jouw soep!



Ingrediënten:

500 gram witlof
1 teen knoflook
1 kleine ui
1 el sukrin
25 gram roomboter
½ liter water
100 gram blauwe kaas
8 el room



Bereiding:

Snipper de ui en de knoflook. Maak de witlof schoon. Verwijder eventueel beschadigde of bruine buitenste bladeren en snijd het kontje eraf. Je kunt ook de binnenste harde kern verwijderen, al is dat vaak niet nodig. Vroeger was deze kern erg bitter, maar tegenwoordig wordt de witlof zo gekweekt dat dat niet meer het geval is.
Snijd de stronken in repen.

Verhit de boter in een pan met een dikke bodem. Fruit de ui en knoflook 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg nu de witlof toe en bak die ook 2 minuten terwijl je alles regelmatig omschept. Voeg nu het water  toe en laat het geheel nog 15 tot 20 minuten zachtjes koken tot de witlof goed gaar is.
Mix nu alles met een staafmixer tot een gladde soep. Zet de pan terug op het fornuis en brokkel de kaas in de soep. Doe ook de sukrin en peper er bij. Voeg de room toe als de kaas goed is opgelost en zorg dat het nu niet meer gaat koken.



Vaker KopenVaker Kopen

Reacties

  1. Ha Martine,
    Dit klinkt bijzonder. Is gorgonzola een handige blauwe kaas hiervoor of heb jij wat anders gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gorgonzola lijkt me prima! Ik gebruikte Danablue van Castello.

      Verwijderen
  2. Dit recept vormde de inspiratie - bedankt hiervoor- voor mijn witlofomelet. In plaats van water dus eitjes, en de sukrin weggelaten.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten