05 november 2020

Koolhydraatarme romige yoghurttaart


Gisteren vierde ik mijn 49ste verjaardag! Hoewel ik op mijn eigen verjaardag van mezelf best een 'gewoon' gebakje mag eten, bak ik toch ook graag een koolhydraatarme taart. Zéker dit jaar, waarin de visite verdeeld komt over meerdere dagen, wil ik niet iedere keer weer meedoen met de suikerrijke appeltaart. Ik maakte dit jaar een romige yoghurttaart, die net was frisser en lichter is dan de traditionele monchoutaart. In de vulling gebruikte ik namelijk in plaats van slagroom Griekse yoghurt. 
Je kunt de puntjes naar wens 'opleuken' met zelfgemaakte suikervrije jam of wat vers fruit. De taart bevat dan wat méér koolhydraten, maar nog altijd véél minder dan de gewone varianten!

Koolhydraatarme yoghurttaart
Ingrediënten voor 8-10 punten:

Bodem:

100 gram amandelmeel
100 gram boter
10 gram colon clean
20 druppels stevia

Vulling:

450 gram yoghurt
200 gram roomkaas (20% vet)
4 blaadjes gelatine
100 ml volle melk
40 druppels stevia (of naar smaak)

De bodem voordat deze gebakken is!

Bereiding:

Bekleed de onderkant van een springvorm (24 cm doorsnede) met bakpapier en klem de rand eroverheen.
Verwarm in een steelpannetje de boter tot deze gesmolten is, hij moet niet gaan verkleuren en spetteren! Roer nu met een lepel het amandelmeel, de stevia en de colon clean door de boter.
Schep het deeg op het bakpapier en druk het met een natte lepel zo goed mogelijk uit in de vorm. Probeer om het alleen aan te drukken en niet te 'vegen'. 
Bak de bodem in een voorverwarmde oven 10 minuten op 180 °C. Draai de oventemperatuur naar 150 °C en bak hem nog 5 minuten. Haal de springvorm uit de oven en laat de bodem afkoelen.

Koolhydraatarme yoghurttaart
Ook 'naturel' is deze taart heerlijk van smaak!

Leg de gelatineblaadjes in een bakje met koud water en laat ze in 10 minuten goed zacht worden. Mix de roomkaas door de yoghurt en zorg dat je geen klontjes meer ziet. Verwarm de melk met de druppels stevia in een klein steelpannetje. Als de melk warm is - koken hoeft niet - kan de gelatine erbij. Knijp deze goed uit voordat je het toevoegt en roer het direct goed door.
Schenk de warme melk nu bij het yoghurtmengsel terwijl je het geheel doorroert. Als het goed gemengd is, kan het mengsel op de gebakken bodem. Laat de taart minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Je kunt de taart naar wens garneren met jam of vers fruit (gok-oranje). Wil je hem helemaal koolhydraatarm houden? Dan zijn geroosterde nootjes, rabarbercompote, cacaonibs of geraspte kokok ook lekkere alternatieven!


Sint 2020Sint 2020

2 opmerkingen: