08 juni 2012

Tip 13: Ga naar de vakman en niet naar de supermarkt!


In de periode dat ik een zoutarm dieet hield heb ik in diverse plaatsen gewoond. Wat mij opvalt is dat één ding in alle plaatsen gelijk is: Echte vakmensen zijn altijd bereid om mee te denken en mee te helpen!
In de enorme schappen van de supermarkten mag dan heel veel keuze zijn, je hebt geen enkele invloed meer op de inhoud van het product. Een rollade met minder zout? 'Jammer, die is er niet'. Volkorenbrood zonder zout? 'Nee mevrouw, dat zit niet in ons assortiment...'

Hoe anders is de reactie van de echte ambachtslieden! Een rollade zonder zout? 'Maar natuurlijk mevrouw, die maak ik voor u hoor! Zal ik hem ook in onsjes snijden?'
In de loop van de tijd heb ik ook in Harderwijk mijn vaste adresjes gekregen. 'Mijn' slager maakt bijvoorbeeld rookworst voor me met veel minder zout dan de gewone. Aangezien meer mensen in mijn directe omgeving een zoutarm dieet volgen, bestel ik aan het begin van de winter 25 stuks. Eerlijk gezegd vinden we ze zelfs lekkerder dan de gewone zoute variant! Voor de jaarwisseling zijn ze dus vaak al vrijwel op, en moet ik een nieuwe lading bestellen... Ook maakt hij onder andere zoutarme osseworst en gebraden gehakt voor me, op verzoek zelfs met losalt. Bij Appie zul je dit nooit gedaan krijgen!
Ook de poelier bijvoorbeeld houdt rekening met mijn wensen. De mini kiprollades op de foto maakt hij speciaal voor mij met kipkruiden zonder zout. Heerlijk!
En tot slot, zelfs mijn bakker neemt af en toe de moeite om kadetjes zonder zout voor me te bakken... Een tijdrovend klusje! Bijzonder toch?
Ga in jouw omgeving op zoek naar zulke vakmensen, en je zult zien hoeveel er mogelijk is!

Meer tips

Aanvulling september 2015:
Dit bericht schreef ik toen ik nog zoutarm moest eten. Sinds september 2013 ben ik gestart met koolhydraatbeperkte voeding, en sinds die tijd houd ik véél minder vocht vast. Niet alleen mijn zoutarme dieet is verleden tijd, maar ook mijn plasmedicatie is ook nog eens met 75% verminderd!!
Wel ga ik nog altijd graag naar de vakman. Zij weten meestal precies wat er in hun producten zit en kunnen het desgewenst aanpassen.
Lees meer...

2 opmerkingen:

 1. Martine ik begrijp dat jij om verschillende redenen de supermarkt vermijd en zeker wat het zout in producten betreft.

  De ambachtelijke slager en bakker kunnen hun vaste klanten tegemoet komen als het om speciale zoutarme bereiding van producten gaat.

  Bij de supermarkt wordt dat begrijpelijk al een heel stuk moeilijker om dat daar de producten altijd van leveranciers afgenomen worden volgens een landelijk vast patroon per supermarkt keten.
  Het is onmogelijk om op elke individuele wens van klant in te gaan wat dieet betreft.

  Toch wil ik graag even vermelden dat de FNLI Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie de laatste jaren wel degelijk stappen onderneemt om hun producten minder zout,vet en zoet te maken
  Blader maar eens door het al weer 5 editie online Zichtboek met haar duidelijke info

  http://2011.fnli-zichtboek.nl/index.php#

  Ook al zal het voor bepaalde doelgroepen nog niet passen in hun noodgedwongen dieet patroon,helaas.

  Maar dat is met heel veel andere dingen ook zo....niet elk openbaargebouw is rolstoelvriendelijk, nog dagelijks lopen lange mensen tegen reclame uithangborden aan, moeders met kinderwagen moeten noodgedwongen 'n ommetje maken op de stoep door allerlei opstakels....etc.etc.

  Fijne dag en groetjes!!
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk Ger, de markt is in beweging, zij het dat dit erg traag gaat. Voor mensen met een zoutbeperking té traag. Nog dagelijks schrik ik van artikelen in de supermarkt als ik de hoeveelheid zout/natrium op de verpakking zie staan.
   Wél merk ik dat er, mede door de vraag van consumenten, ook dingen veranderen. Voor mij dus nog meer reden om stevig aan de weg te blijven timmeren.
   Vandaag nog ontving ik een pakket van Carbonell, naar aanleiding van mijn vraag of de olijven met minder zout wel in het schap blijven. Ze blijven!

   Bedankt voor de link die je gaf, ik ga me daar zeker in verdiepen!

   Verwijderen