08 september 2012

Broodbakworkshop bij Levine


Aanvulling september 2015:
Dit bericht schreef ik toen ik nog zoutarm moest eten. Sinds september 2013 ben ik gestart met koolhydraatbeperkte voeding, en sinds die tijd houd ik véél minder vocht vast. Niet alleen mijn zoutarme dieet is verleden tijd, maar mijn plasmedicatie is ook nog eens met 75% verminderd!! Wel is de consequentie dat ik veel minder tarwebrood eet en bak. Maar niet getreurd, ook broden van boekweit, haver en lijnzaad zijn lekker!
De witbroodrecepten zijn inmiddels verhuisd naar http://zoutarm.blogspot.nl, deze passen niet meer in de filosofie van De keuken van Martine!

Vorige week volgde ik een broodbakworkshop bij Levine. Zij bakt al jaren zelf brood en op haar blog www.uitdekeukenvanlevine.nl vind je heel veel lekkere recepten en goede tips.
Ik had een privéworkshop geboekt, omdat ik graag zoutarm brood (met losalt) wilde bakken, en dat is natuurlijk niet erg gebruikelijk.
Tsjonge zeg, wat kan een mens in één dag veel leren, ongelooflijk! Een echte aanrader, zo'n workshop!


Het meest bijzondere wat ik heb geleerd is toch wel dat het voor de vorm van de broodjes/broden niet uitmaakt of je losalt gebruikt of gewoon zout. Al mijn tot nu toe mislukte broden zijn dus niet toe te schrijven aan het ontbreken van zout, maar aan het ontbreken van ervaring en een goede samenstelling van de ingrediënten... Dat was wel even slikken hoor! Toch ook heel positief, want ook met losalt kun je dus mooi, lekker brood bakken!
Daarnaast was het voor mij zeer leerzaam om te zien hoe Levine het brood 'onder spanning' laat rijzen. Het opbollen van broodjes en het oprollen van het busbrood bijvoorbeeld zorgden ervoor dat de vorm van de broden veel beter wordt en dat ze veel luchtiger worden. Zelf rommelde ik altijd maar wat aan met het deeg, zodat het een beetje fatsoenlijk in de vorm lag. Dat de manier waarop best precies kwam realiseerde ik me helemaal niet.

Tot voor kort bakte ik mijn broden meestal in de broodbakmachine, maar sinds de workshop laat ik de bbm alleen nog maar kneden, en bak ik de broden af in de oven. Ik merk dat de kwaliteit van het brood daardoor beter is geworden, omdat je het deeg beter kunt controleren. Dit wil overigens niet zeggen dat ik helemaal niet meer zal bakken in de BBM, want wakker worden van de geur van vers brood blijft toch wel heel bijzonder!

Met toestemming van Levine mag ik de recepten die ik van haar gekregen heb delen op deze blog. De werkwijzen die erbij staan, zijn dus niet van mij maar van haar. De originele recepten met gewone hoeveelheden zout kun je (via de links bij de recepten) op haar blog vinden. Ze zullen in de komende periode op mijn blog verschijnen, dus kom regelmatig kijken!

Veel bakplezier gewenst!

3 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend leuk zeg! Ik zie uit naar al je lekkere recepten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja......je kunt niet van alle markten thuis zijn...;-)

  En broodbakken is meer dan wat ingrediënten en 'n oven...
  mijn schoonvader was bakker en in de loop der jaren heb ook ik veel van hem mogen leren.

  Het blog van Levine geeft leuke en lekkere recepten weg waar ik en mijn visite al vaker met veel smaak en plezier van hebben mogen smullen.
  Je staat in elk geval leuk op de foto als een doorkneed bakkertje;-) en ik blijf je bakkunsten volgen.

  Fijn weekeind en lieve groeten,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke site en lekkere recepten van Levine. Bedankt voor de tip en fijn dat de workshop zo goed bevallen is.

  BeantwoordenVerwijderen