16 oktober 2014

Schotse bacon- en linzensoep


Opnieuw een recept van Chantal:

Deze soep at ik op een koude, natte en zeer gure zomerdag in "The Thistle Stop", een klein restaurantje gerund door een echtpaar en hun tienerdochter. Vader was de kok. Vol trots vertelde hij mij over dit eenvoudige en traditionele recept. De soep was inderdaad verrukkelijk en deed mij direct aan Hollandse erwtensoep denken. Dit gerecht geeft echter veel minder werk!
De onderstaande hoeveelheden zijn ruim voldoende voor 8 personen en de soep kan goed worden ingevroren.



Ingrediƫnten:
100 gram gerookt spek in grove stukken of spekblokjes
350 gram wortels in stukjes van 1 cm
200 gram prei in 1 cm dikke ringen
2 stengels bleekselderij in 1 cm boogjes gesneden
1250 ml warm water
 ± 3 bouillonblokjes
250 gram rode linzen
Een snuf peper

Bereiding:
Maak de groenten schoon en snijdt alles.
Bak het spek gedurende 1 minuut zachtjes op medium vuur. Doe de wortel erbij en laat het 2 minuten bakken. Bak daarna ook de bleekselderij mee gedurende 5 minuten.
Voeg nu het water, de bouillonblokjes, de linzen en de peper toe breng de soep aan de kook. Laat het gedurende 20-25 minuten zacht koken met een deksel op de de pan.
Pureer de soep en verdeel de soep over de borden.

Tips:
- Zonder het gerookte spek heb je een heerlijke vegetarische soep (die ook minder zout is!). Gebruik dan 3 eetlepels olie of boter om de groenten in te bakken. Kook voor extra smaak een laurierblad en een theelepel lavas (gedroogde maggiplant) mee.
- Garneer de soep met bladpeterselie of selderijblad.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen