27 augustus 2015

Gastblog: Rabarber Aardbeientaart

Opnieuw een recept van een co-auteur van het kookboek 'Natuurlijk samen koken'. Vandaag is de beurt aan Karin Prummel.

Karin is voedingsdeskundige en expert voeding en overgang bij Passie & Puur. Zij laat je ervaren hoe je een gezonde levensstijl kunt creëren gebaseerd op de smaakexplosies van de pure Italiaanse keuken. Met als doel: genieten en beleven wat gezonde voeding voor je doet, hoe leuk en eenvoudig het is toe te passen. Met als grootste winstpunt: vitaler, energieker in een mooi en gezond lichaam.

Karin schrijft:
Eigenlijk wilde ik de hele zomer al een rabarber aardbeientaart maken, maar het kwam er niet van. Op de valreep van de rabarbertijd is het me toch nog gelukt een overheerlijke taart te maken met dit oer-Hollandse product.
Deze try-out heeft een lekkere krokante bodem, is met rabarber, aardbei en een beetje munt, een heerlijke combi!
Zoet, zuur, fris, romig, zacht en een krokante bodem, deze  rabarber – aardbeientaart heeft het allemaal.

Een kleine waarschuwing vooraf: ondanks het feit dat deze taart bomvol gezonde ingrediënten zit en gezoet is met honing en oerzoet i.p.v. witte geraffineerde suiker is het toch een behoorlijke calorieënbom! Hoe moeilijk het ook zal zijn, go easy on this one.

Ingrediënten voor de krokante bodem:
250 gram fijngemalen havervlokken
100 gram geraspte kokos
50 gram roomboter gesmolten
50 gram kokosolie gesmolten
1 ei
80 gram oerzoet(bio – Ekoland)

Ingrediënten voor de vulling:
350 gram rabarber gewassen en gesneden
500 gram aardbeien gewassen en ontkroont
3 takjes munt
sap van 1 sinaasappel
50 gram oerzoet
1 flinke theelepel kaneel

Ingrediënten rest vulling:
150 gram zachte boter of kokosolie
3 eieren
Vanillemerg uit 1 stokje
250 gram mascarpone
80 gram rauwe honing
2 theelepels wijnsteen bakpoeder
200 gram amandelmeel
100 gram boekweitmeel
25 gram geraspte kokos
1 theelepel kardamom
1 eetlepel kaneel
Snufje zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden
De krokante bodem maak je door alle ingrediënten te mengen in de keukenmachine.
Leg een vel bakpapier in je bakvorm (mijne 29 x 24 cm) en giet het deeg in je schaal.
Druk het deeg zo strak en egaal mogelijk tegen de bodem van je vorm met de bolle kant van een lepel.
Zet de schaal in de oven en bak voor circa 20 minuten.
Breng ondertussen in een pad de gewassen rabarber en aardbeien aan de kook met het sap van de sinaasappel, oerzoet en kaneel.

Kook tot de rabarber en aardbeien zacht zijn (circa 10 – 20 min)

Maak je de rest van de vulling

Mix de boeter, eieren, mascarpone, honing, kaneel, kardemom, amandelmeel, boekweitmeel, vanillemerg, geraspte kokos en een snufje zout tot een mooi glad mengsel.
Schep het aardbei rabarbermengsel met een schuimspaan uit het kookvocht en meng met een spatel voorzichtig door het deeg.
Giet het over de afgebakken krokante bodem en zet vooraf de oven een tikje lager naar 160 graden.
Bak de taart af in ongeveer 60 min.
De taart is klaar wanneer je er een prikker in kunt steken en er geen deeg meer achterblijft dus controleer dit het laatste kwartier regelmatig.
10 minuten voor het einde van de baktijd kun je er nog voor kiezen de taart te bestrooien met kokossnipper en of geschaafde amandelen.

Versier de taart als deze een beetje is afgekoeld met bijvoorbeeld wat verse aardbeien en het ingedikte kookvocht kun je erbij serveren als saus.

Eet smakelijk

Karin

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen