30 mei 2012

Zoete langzaam geroosterde tomaten

Met deze tomaatjes zul je echt iedereen verwennen. Hoewel ze klein zijn, barsten ze van de smaak.
Ik heb dit keer middelgrote, rijpe trostomaten gekocht. Natuurlijk kan je ook andere soorten tomaten gebruiken, maar de voorkeur gaat uit naar niet al te grote tomaten.
Deze vragen namelijk nog meer tijd om te drogen, en ze moeten echt goed ingedroogd zijn zodat er het meeste smaak aan zit.

Ingrediënten:
1 pond trostomaten
1 el Italiaanse kruiden
1 tl knoflookpoeder
versgemalen peper
olijfolie extra vierge
poedersuiker

Bereiding:
Snijd de tomaten doormidden (niet door de steelaanzet snijden!) en zet ze op een bakplaat bekleed met bakpapier op de bolle kan. Besprenkel de tomaten met olie en strooi daarna de Italiaanse kruiden, knoflookpoeder en peper eroverheen. Bestrooi daarna heel licht met poedersuiker. De suiker moet direct worden opgenomen door de tomaat, er mag dus geen witte laag suiker op komen te liggen. Even met beleid strooien dus.

Zet de oven op 100 graden en schuif de tomaten ongeveer 4 uur in de oven. En dan... smullen maar!

4 opmerkingen:

  1. Lijkt me heerlijk Martine. Heb nog nooit zelf tomaatje gedroogd, ben er wel dol op!
    Hoe lang kun je de gedroogde tomaatjes ongeveer bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze tomaatjes zijn niet helemaal gedroogd en dus nog sappig. Ze zijn vers het lekkerste, al blijven ze in de koelkast prima een paar dagen goed houdbaar. Ook koud zijn ze heerlijk!
    Morgen volgt er een recept voor het drogen van tomaten die je in olie kunt bewaren, waardoor ze veel langer houdbaar zijn.
    Houd er wel rekening mee dat producten waar weinig of geen zout aan toegevoegd is, altijd beperkter houdbaar zijn!

    Ook deze tomaten zou je in een bakje onder olie kunnen zetten, dan zijn ze ook langer houdbaar! De olie is dan 'conserveringsmiddel'. Ze worden wel iets vetter natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je heldere antwoord Martine :-)
      Ben benieuwd naar de gedroogde tomaatjes.
      Sappig vind ik inderdaad ook het lekkerste. Koop meestal summer kissed tomatos.

      Verwijderen
  3. Hoi Martine,

    Allereerst welkom op mijn blog en bedankt voor je reactie!!

    Omdat ik de afgelopen week meer in bed lag dan wat anders en op dit moment nog geen eetlust,smaak of reuk heb is het er nu pas van gekomen om ook eens op jou blog te gaan kijken en lezen....
    en ik ga je volgen hoor.....wat een heerlijke én eerlijke gerechten en tips komen er voorbij...hier wil ik niks meer van missen:-)

    Fijne dag en lieve groeten,
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen