Ooit vroeg iemand me of je hachee kon maken zonder gebruik van pakje of zakje... Ja natuurlijk kan dat! Hoe denk je dat je overgrootmoeder het maakte?
Het woord hachee is afkomstig van het Franse woord voor hakken: hacher. In Nederland kennen we de hachee voornamelijk met rundvlees en uien, maar er bestaan elders ook andere variaties met kip of varkensvlees en andere groenten.
Ik maakte de traditionele Hollandse variant...
350 gram uienringen
50 gram roomboter
30 gram boekweitmeel
15 gram bruine suiker of Steviala Ery Bronze
2 el balsamico-azijn
500 ml kokend water
2 laurierbladeren
3 kruidnagels
peper en zout
arrowroot of maizena
Snijd het vlees in blokjes. Zelf vind ik het lekker om de blokjes niet te klein te maken, omdat ik het lekker vind als je stukken vlees terugvindt in de hachee. Kleine blokjes vallen eerder helemaal uit elkaar. Bestrooi het vlees royaal met peper en zout. Schep vervolgens het boekweitmeel en de suiker erover en meng goed.
Verhit de boter in een grote (liefst gietijzeren) braadpan. Voeg het vlees toe en braad het in 5 minuten op hoog vuur rondom bruin. Voeg nu de uien toe en bak deze samen met het vlees nog eens 5 minuten.
Prik ondertussen de kruidnagels in een laurierblad, zodat je ze later makkelijk uit de pan kunt halen.
Blus het vlees-uienmengsel nu af met de azijn en roer even goed door. Schenk nu het kokende water erop en voeg de laurier met kruidnagels toe.
Zet het vuur laag en stoof de hachee in ongeveer 1 tot 1½ uur helemaal gaar. Breng de hachee daarna verder op smaak met peper en zout. Gebruik zo nodig arrowroot om de hachee nog wat meer te binden.
Eet smakelijk!
Het woord hachee is afkomstig van het Franse woord voor hakken: hacher. In Nederland kennen we de hachee voornamelijk met rundvlees en uien, maar er bestaan elders ook andere variaties met kip of varkensvlees en andere groenten.
Ik maakte de traditionele Hollandse variant...
Ingrediƫnten voor 4 personen:
500 gram sukadelappen350 gram uienringen
50 gram roomboter
30 gram boekweitmeel
15 gram bruine suiker of Steviala Ery Bronze
2 el balsamico-azijn
500 ml kokend water
2 laurierbladeren
3 kruidnagels
peper en zout
arrowroot of maizena
Bereiding:
Snijd het vlees in blokjes. Zelf vind ik het lekker om de blokjes niet te klein te maken, omdat ik het lekker vind als je stukken vlees terugvindt in de hachee. Kleine blokjes vallen eerder helemaal uit elkaar. Bestrooi het vlees royaal met peper en zout. Schep vervolgens het boekweitmeel en de suiker erover en meng goed.Verhit de boter in een grote (liefst gietijzeren) braadpan. Voeg het vlees toe en braad het in 5 minuten op hoog vuur rondom bruin. Voeg nu de uien toe en bak deze samen met het vlees nog eens 5 minuten.
Prik ondertussen de kruidnagels in een laurierblad, zodat je ze later makkelijk uit de pan kunt halen.
Blus het vlees-uienmengsel nu af met de azijn en roer even goed door. Schenk nu het kokende water erop en voeg de laurier met kruidnagels toe.
Zet het vuur laag en stoof de hachee in ongeveer 1 tot 1½ uur helemaal gaar. Breng de hachee daarna verder op smaak met peper en zout. Gebruik zo nodig arrowroot om de hachee nog wat meer te binden.
Eet smakelijk!