Ooit vroeg iemand me of je hachee kon maken zonder gebruik van pakje of zakje... Ja natuurlijk kan dat! Hoe denk je dat je overgrootmoeder het maakte?
Het woord hachee is afkomstig van het Franse woord voor hakken: hacher. In Nederland kennen we de hachee voornamelijk met rundvlees en uien, maar er bestaan elders ook andere variaties met kip of varkensvlees en andere groenten.
Ik maakte de traditionele Hollandse variant...
350 gram uienringen
50 gram roomboter
30 gram boekweitmeel
15 gram bruine suiker of Steviala Ery Bronze
2 el balsamico-azijn
500 ml kokend water
2 laurierbladeren
3 kruidnagels
peper en zout
arrowroot of maizena
Snijd het vlees in blokjes. Zelf vind ik het lekker om de blokjes niet te klein te maken, omdat ik het lekker vind als je stukken vlees terugvindt in de hachee. Kleine blokjes vallen eerder helemaal uit elkaar. Bestrooi het vlees royaal met peper en zout. Schep vervolgens het boekweitmeel en de suiker erover en meng goed.
Verhit de boter in een grote (liefst gietijzeren) braadpan. Voeg het vlees toe en braad het in 5 minuten op hoog vuur rondom bruin. Voeg nu de uien toe en bak deze samen met het vlees nog eens 5 minuten.
Prik ondertussen de kruidnagels in een laurierblad, zodat je ze later makkelijk uit de pan kunt halen.
Blus het vlees-uienmengsel nu af met de azijn en roer even goed door. Schenk nu het kokende water erop en voeg de laurier met kruidnagels toe.
Zet het vuur laag en stoof de hachee in ongeveer 1 tot 1½ uur helemaal gaar. Breng de hachee daarna verder op smaak met peper en zout. Gebruik zo nodig arrowroot om de hachee nog wat meer te binden.
Eet smakelijk!
Het woord hachee is afkomstig van het Franse woord voor hakken: hacher. In Nederland kennen we de hachee voornamelijk met rundvlees en uien, maar er bestaan elders ook andere variaties met kip of varkensvlees en andere groenten.
Ik maakte de traditionele Hollandse variant...
Ingrediënten voor 4 personen:
500 gram sukadelappen350 gram uienringen
50 gram roomboter
30 gram boekweitmeel
15 gram bruine suiker of Steviala Ery Bronze
2 el balsamico-azijn
500 ml kokend water
2 laurierbladeren
3 kruidnagels
peper en zout
arrowroot of maizena
Bereiding:
Snijd het vlees in blokjes. Zelf vind ik het lekker om de blokjes niet te klein te maken, omdat ik het lekker vind als je stukken vlees terugvindt in de hachee. Kleine blokjes vallen eerder helemaal uit elkaar. Bestrooi het vlees royaal met peper en zout. Schep vervolgens het boekweitmeel en de suiker erover en meng goed.Verhit de boter in een grote (liefst gietijzeren) braadpan. Voeg het vlees toe en braad het in 5 minuten op hoog vuur rondom bruin. Voeg nu de uien toe en bak deze samen met het vlees nog eens 5 minuten.
Prik ondertussen de kruidnagels in een laurierblad, zodat je ze later makkelijk uit de pan kunt halen.
Blus het vlees-uienmengsel nu af met de azijn en roer even goed door. Schenk nu het kokende water erop en voeg de laurier met kruidnagels toe.
Zet het vuur laag en stoof de hachee in ongeveer 1 tot 1½ uur helemaal gaar. Breng de hachee daarna verder op smaak met peper en zout. Gebruik zo nodig arrowroot om de hachee nog wat meer te binden.
Eet smakelijk!
IPV de suiker kun je een appel fijn snipperen en toevoegen.
BeantwoordenVerwijderenReina
Goed idee Reina!
VerwijderenErg leuk verhaal! Het ziet er echt heerlijk uit! Bedankt voor het delen.
BeantwoordenVerwijderenHallo Martine, dank je voor het delen van het recept! Ik heb op dit moment alleen roggemeel en tarwebloem in de kast staan. Welke van de twee zou jij kiezen in plaats van boekweitmeel?
BeantwoordenVerwijderenMijn voorkeur zou dan uitgaan naar de roggemeel. Dit is niet glutenvrij maar tarwebloem gebruik ik het liefst zo min mogelijk!
VerwijderenHoi Martine, heb je in dit recept bewust voor de roomboter gekozen of mag het ook de kokosolie zijn. Kan de arrowroot vervangen woden door iets anders? Het ziet er heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenVlees braad ik graag in roomboter, de smaak daarvan vind ik lekkerder dan kokosolie. Maar het kan prima hoor!
VerwijderenDe arrowroot is het bindmiddel. Je zou ook maizena kunnen gebruiken.
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderenHoi Corrie,
VerwijderenEr ging iets mis met de goedkeuring van je bericht. Je vroeg me waarom ik liever geen tarwemeel gebruik.
Veel mensen verdragen slecht gluten en tarwe geeft toch meer een piek in je suikerspiegel dan boekweit.
Er zijn slechts heel weinig met glutenintolerantie (coeliakie). Dus bloem is een uitstekende keuze.
VerwijderenIpv de basilicum azijn, doe ik er een flesje of half flesje oud bruin bier door. En op het eind door ik er een plak peperkoek bij voor de binding
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk recept
groet Corrie
Hoi Corrie!
VerwijderenZeker lekker die peperkoek, maar wel érg suikkerrijk ;-)
Ik heb het recept zo gemaakt dat het geen snelle koolhydraten bevat.