02 november 2016

Buikspek met krokant zwoerd

Eindelijk gelukt!
Al jarenlang heb ik een soort haat-liefde-verhouding met buikspek. Allereerst natuurlijk door de naam. Het herinnert me altijd aan mijn (nog altijd) stevige buikje...
En hoewel ik goed gebraden buikspek werkelijk verrukkelijk vind, was het me nog nooit gelukt om het zelf ook zo goed bereiden. Zacht van binnen en met een krokante bovenlaag...
De 'mislukte' varianten waren ook prima te eten maar niet zo lekker als het had kunnen zijn...

Totdat ik onlangs van mijn culinaire vriendin Chantal de gouden bereidingswijze ontving! Zij maakte het buikspek samen met haar man klaar en maakten voor mij handige filmpjes om één en ander toe te lichten. Het water liep me werkelijk in de mond...Hoewel ik absoluut geen voorstander ben van het eten van véél varkensvlees, maak ik voor dit heerlijke recept op z'n tijd toch wel een uitzondering!

Ingrediënten:
1 kg buikspek met zwoerd
3 el zoete sojasaus (of oestersaus)
1 el limoensap
1 el rijstazijn
2 tl zout
2 tl five-spices
½  tl witte peper
4 tenen knoflook fijngehakt
1½ el fijngesneden gember
zeezout (niet in marinade!)

Bereiding:
Maak een marinade van alle ingrediënten - behalve het zeezout - en masseer deze marinade in het vleesgedeelte van het spek. Dit is dus de onderkant en de zijkanten, het zwoerd krijgt géén marinade.
Veeg het zwoerd zo droog mogelijk met een stuk keukenpapier. Leg het buikspek in de marinade in een ovenschaal 24 uur onafgedekt in de koelkast, zodat de huid (het zwoerd) goed kan drogen.Voordat je het spek gaat braden, moet je eerst het zwoerd insnijden. Dit gaat het beste met een zeer scherp mes. Heb je geen goed koksmes, gebruik dan bijvoorbeeld een scherp stanleymes.
Snijd schuin vanuit het midden naar buiten en daarna de andere kant op. Zo maak je een ruitpatroon.

Vouw nu een bakje van 2 lange stukken aluminiumfolie. Schep de (overgebleven) marinade hierin en leg het buikspek daarop. Bekijk hiervoor het eerste filmpje!
Bekleed ook een bakplaat met folie, zodat het niet gaan aanbakken als het spek gaat lekken...
Schep nu voorzichtig een dun laagje zeezout op het ingekerfde zwoerd.
Verwarm de oven op 200° C  en schuif de bedekte plaat onderin. Zet het bakje met het spek op een rooster hierboven.
Bak het spek 45 minuten en haal het uit de oven. (zie filmpje 2)
Eindresultaat Chantal!
Verhoog de oven ondertussen naar 240 °C terwijl je heel voorzichtig de laag zout van het spek verwijdert en het spek uit het bakje haalt. Bak het spek daarna nogmaals 30 minuten, gewoon los op het rooster.
In deze laatste 30 minuten zal de korst knapperig en goudbruin worden.

Laat het afkoelen op een rooster en smullen
maar!

Tegen welke verleiding kun jij geen 'NEE' zeggen?

2 opmerkingen:

  1. Dat ziet er goed uit zeg. Nu lekker genieten. En je kan de rest ook in porties invriezen hè? Haal je het uit de vriezer wanneer je weer trek krijgt. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, invriezen is een must! Als ik niet snel genoeg ben is het al op :D

      Verwijderen