Eindelijk gelukt! |
En hoewel ik goed gebraden buikspek werkelijk verrukkelijk vind, was het me nog nooit gelukt om het zelf ook zo goed bereiden. Zacht van binnen en met een krokante bovenlaag...
De 'mislukte' varianten waren ook prima te eten maar niet zo lekker als het had kunnen zijn...
Totdat ik onlangs van mijn culinaire vriendin Chantal de gouden bereidingswijze ontving! Zij maakte het buikspek samen met haar man klaar en maakten voor mij handige filmpjes om één en ander toe te lichten. Het water liep me werkelijk in de mond...
Hoewel ik absoluut geen voorstander ben van het eten van véél varkensvlees, maak ik voor dit heerlijke recept op z'n tijd toch wel een uitzondering!
Ingrediënten:
1 kg buikspek met zwoerd
3 el zoete sojasaus (of oestersaus)
1 el limoensap
1 el rijstazijn
2 tl zout
2 tl five-spices
½ tl witte peper
4 tenen knoflook fijngehakt
1½ el fijngesneden gember
zeezout (niet in marinade!)
Bereiding:
Maak een marinade van alle ingrediënten - behalve het zeezout - en masseer deze marinade in het vleesgedeelte van het spek. Dit is dus de onderkant en de zijkanten, het zwoerd krijgt géén marinade.
Veeg het zwoerd zo droog mogelijk met een stuk keukenpapier. Leg het buikspek in de marinade in een ovenschaal 24 uur onafgedekt in de koelkast, zodat de huid (het zwoerd) goed kan drogen.
Voordat je het spek gaat braden, moet je eerst het zwoerd insnijden. Dit gaat het beste met een zeer scherp mes. Heb je geen goed koksmes, gebruik dan bijvoorbeeld een scherp stanleymes.
Snijd schuin vanuit het midden naar buiten en daarna de andere kant op. Zo maak je een ruitpatroon.
Vouw nu een bakje van 2 lange stukken aluminiumfolie. Schep de (overgebleven) marinade hierin en leg het buikspek daarop. Bekijk hiervoor het eerste filmpje!
Bekleed ook een bakplaat met folie, zodat het niet gaan aanbakken als het spek gaat lekken...
Schep nu voorzichtig een dun laagje zeezout op het ingekerfde zwoerd.
Verwarm de oven op 200° C en schuif de bedekte plaat onderin. Zet het bakje met het spek op een rooster hierboven.
Bak het spek 45 minuten en haal het uit de oven. (zie filmpje 2)
Eindresultaat Chantal! |
In deze laatste 30 minuten zal de korst knapperig en goudbruin worden.
Laat het afkoelen op een rooster en smullen
maar!
Tegen welke verleiding kun jij geen 'NEE' zeggen?
Dat ziet er goed uit zeg. Nu lekker genieten. En je kan de rest ook in porties invriezen hè? Haal je het uit de vriezer wanneer je weer trek krijgt. ;-)
BeantwoordenVerwijderenJa, invriezen is een must! Als ik niet snel genoeg ben is het al op :D
VerwijderenEindelijk gemaakt! Had hiervoor diverse recepten gelezen, maar de wijze waarop het hier beschreven is, in combinatie met de filmpjes, was voor mij het meest verhelderend. Het insnijden van het zwoerd was nog wel een dingetje, ik heb er een stanleymes voor moeten gebruiken. Al met al goed gelukt en de smaak is prima!
BeantwoordenVerwijderenOh wat leuk om te horen! Ja, dat insnijden is een dingetje inderdaad, een goed mes scherp mes heb je echt nodig.
VerwijderenIk krijg zelf ook weer zin in dit spek nu ik weer bij het recept stilsta!
Dit ga ik ook zeker proberen.
VerwijderenGisteren voor het eerst een stuk(je) buikspek klaar gemaakt volgens jouw recept. Het was lekker, maar aan de randen wat verbrand. Ik heb mijn 30 cm oven gebruikt en de temperatuur met een thermometer goed gecontroleerd. Zou dit kunnen komen door het gebruik van de 30 cm oven? Als ik de 60 cm oven gebruik zou ik de warmte alleen van onderuit kunnen instellen.
BeantwoordenVerwijderenBeste Herman. Het zou inderdaad kunnen dat de randen daardoor net iets te heet zijn geworden. In mijn combi-oven/magnetron krijg ik het zwoerd niet goed krokant, maar in de airfryer weer wel. Misschien een wat kleiner stuk doen volgende keer zodat er meer ruimte is om de warme lucht te laten circuleren?
VerwijderenVandaag dit recept uitgeprobeerd, alles ziet er goed uit buiten het feit dat het spek in de oven goed staat te druppelen en daarmee mijnn volledige huis onder de walm staat. Ik ziet dat hier niemand over spreekt in de opmerkingen. Als het zo goed smaakt als de hoeveelheid donkere walm in mijn keuken dan wordt het een succes ;-))
BeantwoordenVerwijderenHoi Patrick,
VerwijderenDie walm herken ik inderdaad niet hoor! Stond het spek soms te dicht bij het grillelement of zo? Ik hoop dat het toch een succes is geworden!
ja ik had ook heel erg last van een hele erge walm in de laaste 30 minuten. ik heb hem uiteindelijk ook maar 20 minuten krokant gebakken
VerwijderenVermoedelijk wordt het dan toch te heet. De temperatuur verschilt per oven en iets korter krokant bakken lijkt me dan slim!
VerwijderenIk ga dit met kerst maken. Blijft het vlees lekker als ik alle stappen overdag al uitvoer en die laatste 30 minuten om het knapperig te maken pas s'avonds doe?
BeantwoordenVerwijderenEerlijk gezegd weet ik dat niet zeker. Ik bak hem altijd helemaal af en zet hem later dan alsnog even in de hete oven. Het zwoerd is dan opnieuw knapperig!
VerwijderenIk heb 2 kilo buikspek, moet dit langer in de oven en zo ja, hoeveel langer?
BeantwoordenVerwijderenJa, dat zou ik denk ik 20 minuten langer bakken in de eerste ronde. Maar is voor mij ook een beetje natte vingerwerk natuurlijk! Het scheelt ook nog of het stuk spek hoog of plat is en zo. Dus ook je gevoel gebruiken!
VerwijderenGebruik een diditale vleesthermometen en dat tot een kernthemperatuur van 60 graden
VerwijderenDat is een goede tip!
VerwijderenMartine
BeantwoordenVerwijderenZiet er super uit ga het morgen uit proberen
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderenIs er ook een variant zonder chinese kruiden?
BeantwoordenVerwijderenJe kunt de marinade van het Zeeuwse spek ook hiervoor gebruiken. Je krijgt dan Zeeuws spek met krokant zwoerd :D
VerwijderenBedankt, de kooktijd is 1 uur en 15 minuten. Heb je ook ervaring met slow cooking op lage temperaturen en wat is het verschil?
BeantwoordenVerwijderenNee, dat heb ik met dit vlees niet eerlijk gezegd. Er zijn vast wel recepten voor te vinden!
VerwijderenJe kunt natuurlijk ook aan de slager vragen of hij het wil insnijden. 😁
BeantwoordenVerwijderenGoed idee!
VerwijderenHa Martine,
BeantwoordenVerwijderenIk wil graag krokant buikspek maken, maar ik lees zo veel verschillende bereidingen! Over het algemeen zie ik wel dat het spek heel lang in de oven wordt bereid. Dat verschilt nogal met deze 1,5 uur. Wordt het vlees wel goed mals of is het eigenlijk aan te raden om het stuk spek langer in de over te doen?
Hoe langer op lagere temperatuur, hoe malser het wordt. Maar je moet het er dan voor over hebben om je oven uren aan te hebben staan ;-) Met mijn bereiding vind ik het mals genoeg. Voor de krokante laag moet je ook wel de hoge temperatuur gebruiken aan het eind!
VerwijderenWeet dat in Chinese keuken een ronde houten stamper word gebruikt met wel 10 scherpe prikkers er in en dat het daarna het zwoerd met zeezout word bewerkt 24 uur laten staan en het zout er afschepen.
BeantwoordenVerwijderenIk kwam dit tegen en heb dit gemaakt. Heerlijk ik had een groot stuk dus heb wel wat extra bak tijd genomen
BeantwoordenVerwijderenFijn dat het in de smaak viel! Verstandig om bij een groot stuk wat langer te bakken, want het moet goed gaar zijn inderdaad!
Verwijderenin plaats van stanleymes kan je ook scherp scheermesje gebruiken , supermakkelijk
BeantwoordenVerwijderenSlim!
VerwijderenMaar de oven moet dus wel op warme lucht ingesteld staan?
BeantwoordenVerwijderenBij mijn oven had ik destijds geen andere instelling... Je zou om het zwoerd krokant te krijgen aan het einde van de baktijd ook met bovenwarmte kunnen werken.
VerwijderenIk heb het exact zoals het recept gedaan, maar vond het iets te zout. Heb je hier tips voor? Om het minder zout te maken?
BeantwoordenVerwijderenNa het bakken kun je eventueel wat overtollig zout wegschrapen. Ook zou je de hoeveelheid zout van de marinade kunnen verminderen. Dan trekt er minder zout ín het spek!
VerwijderenPrima, lekker. Goed gelukt.
BeantwoordenVerwijderen