Wanneer je koolhydraatarm en bewust wilt eten, is het soms lastig om geschikt vleesbeleg te vinden. De vleeswaren in de supermarkt zijn, op een paar uitzonderingen na, zeer bewerkt en bevatten veel toevoegingen.
Alleen rosbief en fricandeau zijn (soms) onbewerkt, maar dan houdt het ook zo'n beetje op.
Hoewel ik dol ben op deze vleeswaren, vind ik het ook wel lekker om eens iets anders op brood te eten.
Daarom ben ik begonnen met het maken van mijn eigen vleeswaren. En wat bleek? Het was simpel én goedkoper!
Bij mijn slager vraag ik om een groot stuk opgekruid en ongezouten varkensfilet(rollade).
Laat, voordat je de rollade gaat braden, de rollade minimaal 1 uur op kamertemperatuur komen buiten de koelkast.
Bestrooi de rollade royaal met versgemalen peper (of een eigen vleeskruidenmix) en zout. De rollade braad je in ruim boter (ongeveer 75 gram) lekker bruin aan alle kanten op hoog vuur. Zodra hij goed bruin is zet je het vuur lager en bak je hem nog 30-45 minuten heel zachtjes. De braadtijd is afhankelijk van de grootte van de rollade. Keer de rollade regelmatig en bedruip met het vet.
Neem de rollade na het braden uit de pan en wikkel hem in aluminiumfolie. Laat minstens 10 minuten rusten.
Het handigste is het om de rollade op een vleessnijmachine te snijden. Op Marktplaats zijn deze ook voordelig tweedehands te koop.
Als de rollade volledig afgekoeld is kun je hem in dunne plakken snijden en invriezen per 100 gram. Ook dikkere plakken zijn erg lekker bij de warme maaltijd. Je kunt ze koud eten of even opwarmen in bijvoorbeeld lekkere jus.
Alleen rosbief en fricandeau zijn (soms) onbewerkt, maar dan houdt het ook zo'n beetje op.
Hoewel ik dol ben op deze vleeswaren, vind ik het ook wel lekker om eens iets anders op brood te eten.
Daarom ben ik begonnen met het maken van mijn eigen vleeswaren. En wat bleek? Het was simpel én goedkoper!
Bij mijn slager vraag ik om een groot stuk opgekruid en ongezouten varkensfilet(rollade).
Laat, voordat je de rollade gaat braden, de rollade minimaal 1 uur op kamertemperatuur komen buiten de koelkast.
Bestrooi de rollade royaal met versgemalen peper (of een eigen vleeskruidenmix) en zout. De rollade braad je in ruim boter (ongeveer 75 gram) lekker bruin aan alle kanten op hoog vuur. Zodra hij goed bruin is zet je het vuur lager en bak je hem nog 30-45 minuten heel zachtjes. De braadtijd is afhankelijk van de grootte van de rollade. Keer de rollade regelmatig en bedruip met het vet.
Neem de rollade na het braden uit de pan en wikkel hem in aluminiumfolie. Laat minstens 10 minuten rusten.
Het handigste is het om de rollade op een vleessnijmachine te snijden. Op Marktplaats zijn deze ook voordelig tweedehands te koop.
Als de rollade volledig afgekoeld is kun je hem in dunne plakken snijden en invriezen per 100 gram. Ook dikkere plakken zijn erg lekker bij de warme maaltijd. Je kunt ze koud eten of even opwarmen in bijvoorbeeld lekkere jus.