18 mei 2012

Allergisch... Toch verse ananas eten?

Vroeger was ik dol op verse ananassen, en in de periode dat ik nogal onverantwoord lijnde, bestond mijn maaltijd dan soms uit  alleenverse ananas. Op zich wel lekker, maar niet echt verstandig. Helaas kreeg ik op een dag ook een allergische reactie na het eten van verse ananas; blaren op mijn lippen en een hele pijnlijke mond vol blaasjes... Voor mij dus geen verse ananas meer...
Toch vind ik de ananas uit blik nog altijd láng niet zo lekker als verse ananas. Toen ik een keer twee ananassen van iemand cadeau kreeg, besloot ik ze tóch op te eten, maar er eerst een warme bereiding aan te geven.
Na wat experimenteren kwam ik tot het volgende recept:Ingrediënten:
2 verse ananassen
50 gram suiker
½ liter water
2 el citroensap

Bereiding:
Snijd de boven- en onderkant van de ananas. Verwijder vervolgens rondom in brede repen de schil. Snijd ruim, zodat alle pitten verwijderd zijn. Snijd de ananas in de lengte middendoor, en vervolgens beide helften nog een keer doormidden. Snijd de kern in een lange reep eruit en maak blokjes van het restant. (zie foto.)
Doe dit met allebei de ananassen en doe alle blokjes in een pan. Voeg het water, suiker en citroensap toe en breng aan de kook. Laat een half uurtje zachtjes doorkoken en daarna afkoelen.
Je hebt nu heerlijke stukken ananas die nog vers smaken, maar te verwerken zijn als ananas uit blik, in andere gerechten, bij desserts of gewoon zo als snack.

Als je de ananas zoeter of minder zoet wilt hebben, kun je meer of minder suiker toevoegen.

NB: Dit recept voorkomt bij mij een allergische reactie. Wanneer je ook allergisch bent, bepaal dan voor jezelf of je dit wilt uitproberen of niet. Ieder mens is anders, dus reacties wisselen! Wanneer je wél tegen ananas uit blik kunt, is de kans groot dat je deze variant ook goed verdraagt.

4 opmerkingen:

  1. Goed idee! Nu kan je toch ananas eten :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hèhè eindelijk gevonden hoe je ananas moet schillen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik durf het nog steeds niet te koken. Vind het uit blik namelijk niet te eten. Kreeg thuis verder alleen vers tot ik inderdaad ook de mond vol blaasjes kreeg en alles begon te prikken in mijn mond. Verder zwol mijn geziht op. Kan iemand mij aan een recept helpen of kan ik dit hierboven zonder problemen uitproberen. Ik durf het niet meer. Heb nu een zoontje en ben midden 40. Het is alleen zo gezond lees ik of is er iets wat er op lijkt?

    BeantwoordenVerwijderen