Tip 12: Gehakt op smaak?
Rauw proeven? NEE!

Mijn 'standaard' gehaktballen kruid ik altijd met een vast rijtje kruiden. Na al die jaren kan ik dat bijna met m'n ogen dicht. Soms vind het echter leuk om gehaktballetjes te maken met een speciaal smaakje. Satéballetjes bijvoorbeeld, of Oosterse balletjes. Omdat ik hiervoor geen kant- en klare gehaktmixen wil gebruiken experimenteer ik dan met allerlei andere kruiden en dergelijke.


Een aantal jaar geleden heb ik eens een salmonellevergifiting opgelopen omdat er op het bord waar ik van at rauwe kip had gelegen. Dom dom dom!!
Voor iemand met een slechte gezondheid kan dit grote gevolgen hebben. Sinds die tijd ben ik zeer alert in de keuken. Snijplanken waarop vis/vlees/kip is gesneden worden met kokend water schoongemaakt. Geen risico's meer...

Maar soms wil ik weten of het gehakt dat ik heb aangemaakt, goed op smaak is. Vroeger stak ik dan een klein beetje in mijn mond. Tegenwoordig los ik dat anders op:
Ik gaar één klein balletje in een klein beetje water, of ik doe het heel kort in de magnetron.
Op deze manier kan ik nog smaakveranderingen aanbrengen, en hoef ik geen rauw gehakt te eten!
Op deze blog vind je ook een recept voor zelfgemaakte gehaktkruiden.

Meer Tips

Reacties

 1. Goed plan, Martine! Teveel mensen gaan erg nonchalant om met rauwe producten. Het blijft uitkijken, ook met gehakt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad af te raden om het rauw te proeven, zoiets zou ik ook nooit doen. Je kan het doen zoals jij zegt maar zelf gooi ik even een stukje in de koekenpan, dan weet je ook hoe het gebakken smaakt. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan natuurlijk ook Aranka! Als ik het voor soepballen wil proeven, doe ik het liever even in de magetron of kokend water, omdat bakken ook de smaak beïnvloed. Voor gehaktballen die je wilt braden is een klein stukje bakken natuurlijk ook een optie. Het duurt wel iets langer denk ik!

   Verwijderen

Een reactie posten