Bol AlgemeenBol Algemeen

Zelf ongebrande noten roosteren en kruiden

nootjes met kruidenmix 1
Veel gekruide noten die je in de winkel koopt, zijn behoorlijk gezouten. De laatste tijd valt het me weer op dat veel winkelpersoneel geen idee heeft wat er aan producten is toegevoegd.
Zo krijg ik regelmatig gekruide noten aangeboden als 'ongezouten', terwijl er toch echt zout door de kruidenmix zit. Ik zie het zout gewoon zitten! Ook zeggen winkeliers zonder schaamte 'Ik heb geen idee wat er in zit. Het staat niet op de doos!' Nou ja, belachelijk toch? Ze hebben dus geen idee, en komen daar rond voor uit. Onbegrijpelijk in mijn ogen.

Omdat noten gezond én lekker zijn, gebruik ik deze regelmatig. Toch vind ik het ook wel eens leuk om er een smaakje aan te hebben en heb bedacht dat ik dat zélf ook prima kan doen. Met wat advies van 'Robert en Marjolein' van de KaaZaak kwam ik tot onderstaande, heerlijke kruidenmixen.

Ingrediënten:
125 gram ongebrande, ongezouten noten
1 tl zonnebloemolie

Kruidenmix 1 (pittig):
½ tl paprikapoeder
½ tl gedroogde peterselie
¼ tl knoflookpoeder
¼ tl uienpoeder
¼ tl cayennepeper

Kruidenmix 2:
¼ tl paprikapoeder
¼ tl paprikapoeder pikant
¼ tl gedroogde peterselie 
¼ tl kerriepoeder (ongezouten!)
¼ tl gemalen mosterdpoeder
nootjes met kruidenmix 2
versgemalen peper

Bereiding:
Maak een papje van de olie met de kruidenmix. Wentel de noten er goed doorheen. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Verwarm de oven op 60-70 graden en laat de noten 20 minuten roosteren. Schep ze halverwege een keertje om. Laat ze een beetje afkoelen.
Dep de noten hierna voorzichtig met wat keukenpapier schoon, om de overtollige olie te verwijderen. In principe moet je, als je een theelepel olie gebruikt, geen vette noten overhouden.
De noten zijn ook lauwwarm heerlijk! Bewaar de noten in een goed afgesloten trommeltje.