02 juni 2012

Aspergesoep

Voor dit recept ga ik er een beetje van uit dat je vandaag ook asperges hebt gekookt en gegeten. Zie hiervoor het recept 'Klassieke Asperges'. De schillen en kontjes én het kookvocht van de asperges heb je namelijk nodig om deze soep te maken.
Als je wél asperges in huis hebt, maar er verder nog niets mee hebt gedaan, kun je ze natuurlijk ook 'gewoon' alsnog koken en ze niet opeten maar in de soep doen :-) Een smakelijk alternatief.

Ingrediënten:
1 - 1½ liter bouillon (kookvocht)
50 gram boter
50 gram bloem
50 ml room
snufje nootmuskaat
versgemalen peper
2 bouillonblokjes 
schillen en kontjes van 750 gram asperges

Bereiding:
Maak het kookvocht (opnieuw) heet in een pan en voeg de schillen en kontjes van de asperges toe. Laat ongeveer 10 minuutjes lekker meekoken en zeef de bouillon. 

Maak een roux van de boter en bloem. Het maken van roux is eenvoudig kunstje en kan eigenlijk niet mislukken. Je smelt de boter, en voordat deze verkleurt, voeg je de bloem er in één keer bij. Roer met een houten spatel tot je een papje hebt. Houd het vuur laag. Blijf roeren, en laat de bloem enkele minuten garen. Begin dan met het toevoegen van de bouillon.
In het begin gaat er steeds een klein beetje vloeistof bij. Zodra de eerste vloeistof in de pan valt, verandert het papje in een deegje. Blijf roeren, dan komen er geen klontjes. Als de vloeistof helemaal is opgenomen, giet je weer een kleine hoeveelheid vloeistof erbij, en weer roeren tot een glad papje. Naarmate er meer vloeistof is toegevoegd, kan er een grotere plens bij. Wacht echter iedere keer tot de vloeistof helemaal is opgenomen en heeft geprutteld.

Als alle bouillon verwerkt is en pruttelt kun je  de room toevoegen. Maak op smaak met nootmuskaat en versgemalen peper. Je moet zelf een beetje bepalen hoe dik en romig je de soep wilt hebben. Houd er rekening mee of je een klein kopje als voorafje serveert, of een grote mok als maaltijd. Pas de romigheid aan de gelegenheid aan.

Zelf heb ik op het laatst toch nog even 4 asperges geschild en in stukjes meegekookt (apart in wat bouillon voordat het bij de roux ging). Deze heb ik toegevoegd vlak voor de room. Op die manier is het wat zichtbaarder dat het om aspergesoep gaat. Natuurlijk kan het ook prima zonder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten