Een aantal jaren geleden was ik op bezoek bij een vriend van mij, en kregen we het creatieve idee om zélf kleine loempia's te maken. Na wat zoekwerk op google, smulweb en in kookboeken hadden we een mooi receptje gecreëerd. Het vinden van de juiste ingrediënten leverde nog even wat problemen op, totdat we doorhadden dat we niet in de supermarkt maar in de Toko moesten zijn!
Omdat ik, bij mijn laatste verhuizing (bijna 4 jaar geleden) mijn frituurpan in de kelder heb opgeslagen, was deze al die tijd nog niet aan geweest. Een verstandige beslissing natuurlijk, want frituren blijft toch altijd een vette bereidingswijze. Het prachtige weer eind mei deed mij echter besluiten om deze pan tóch weer eens tevoorschijn te halen, en ik besloot een mooie voorraad loempia's te maken. Ik wilde deze dan opslaan in de vriezer, en later in de oven kunnen afbakken.
Na een lange dag boodschappen doen, snijden en hakken, rollen en frituren had ik een paar schalen vol met 2 verschillende soorten loempia's.
Dit is het recept van de kip-variant, morgen volgt de loempia gevuld met gehakt.
Ingrediënten (voor 20 stuks):
250 gram kippendij-filet
1 kruidenbuiltje kip
stukje verse gember van 2 cm
1 bosje lente-ui
5 zwarte peperkorrels
1 tl sesamolie
100 gram fijngesneden witte kool
75 gram geraspte wortel
75 gram klein gesneden prei (witte deel)
100 gram taugé
50 gram glasmie (te koop bij de toko)
zout naar smaak
versgemalen peper
20 loempiavellen (te koop bij de toko)
frituurolie
Bereiding:
Snijd de kipfilet in een paar grote stukken en doe het in een pan. Vul bij met water totdat de kip onder water staat. Doe het kruidenbuiltje, de (geschilde) gember, 1 gewassen bosuitje, de sesamolie en 5 peperkorrels bij de kip in het water. Breng aan de kook en laat 6-8 minuten zachtjes koken. De kooktijd hangt een beetje af van de grootte van de stukken kip. Zet het vuur daarna uit maar laat de kip nog 5 minuten in het water staan, met de deksel op de pan. Zeef de inhoud (bouillon bewaren!) en laat de kip afkoelen. Snijd hem daarna in hele kleine stukjes.
Breng de bouillon weer aan de kook en blancheer de witte kool 2 minuten. Doe na 1 minuut de wortelrasp erbij. Giet af (bouillon bewaren) en laat de groenten goed uitlekken en afkoelen. Blancheer daarna de prei en restant (fijngesneden) lente-ui 1 minuut in de bouillon, giet af en laat uitlekken en afkoelen.
Breng een pan met ruim water aan de kook en doe hier de glasmie in. Zet het vuur uit en laat 15-20 minuten weken. Proef even of de mie zacht genoeg is. Giet af en laat goed uitlekken en afkoelen.
Zorg ervoor dat de kip en groenten goed uitgelekt zijn, anders worden de loempia's te nat. Doe de kip samen met alle geblancheerde groenten en de taugé in een grote bak. Voeg de losalt en versgemalen peper toe en schep alles heel goed door elkaar.
Vul nu de loempia's door een schep groenten-kip mengsel en een klein handje mie op een loempiavel te leggen en in te rollen. (Wanneer je niet weet hoe je loempia's in moet rollen klik dan hier.) Frituur de loempia's op 170 graden ongeveer 4-5 minuten. Laat ze goed uitlekken boven het vet en leg ze op een schaal met royaal keukenpapier en dep ze van boven ook goed droog.
Laat de loempia's goed afkoelen als je ze wilt invriezen. Maak pakketjes van 4 stuks. Warm ze later op in een voorverwarmde oven, 15 minuten op 200 graden.
Omdat ik, bij mijn laatste verhuizing (bijna 4 jaar geleden) mijn frituurpan in de kelder heb opgeslagen, was deze al die tijd nog niet aan geweest. Een verstandige beslissing natuurlijk, want frituren blijft toch altijd een vette bereidingswijze. Het prachtige weer eind mei deed mij echter besluiten om deze pan tóch weer eens tevoorschijn te halen, en ik besloot een mooie voorraad loempia's te maken. Ik wilde deze dan opslaan in de vriezer, en later in de oven kunnen afbakken.
loempiavellen |
Dit is het recept van de kip-variant, morgen volgt de loempia gevuld met gehakt.
Ingrediënten (voor 20 stuks):
250 gram kippendij-filet
1 kruidenbuiltje kip
stukje verse gember van 2 cm
1 bosje lente-ui
5 zwarte peperkorrels
1 tl sesamolie
100 gram fijngesneden witte kool
75 gram geraspte wortel
75 gram klein gesneden prei (witte deel)
100 gram taugé
50 gram glasmie (te koop bij de toko)
zout naar smaak
versgemalen peper
20 loempiavellen (te koop bij de toko)
frituurolie
Bereiding:
Snijd de kipfilet in een paar grote stukken en doe het in een pan. Vul bij met water totdat de kip onder water staat. Doe het kruidenbuiltje, de (geschilde) gember, 1 gewassen bosuitje, de sesamolie en 5 peperkorrels bij de kip in het water. Breng aan de kook en laat 6-8 minuten zachtjes koken. De kooktijd hangt een beetje af van de grootte van de stukken kip. Zet het vuur daarna uit maar laat de kip nog 5 minuten in het water staan, met de deksel op de pan. Zeef de inhoud (bouillon bewaren!) en laat de kip afkoelen. Snijd hem daarna in hele kleine stukjes.
Breng de bouillon weer aan de kook en blancheer de witte kool 2 minuten. Doe na 1 minuut de wortelrasp erbij. Giet af (bouillon bewaren) en laat de groenten goed uitlekken en afkoelen. Blancheer daarna de prei en restant (fijngesneden) lente-ui 1 minuut in de bouillon, giet af en laat uitlekken en afkoelen.
Breng een pan met ruim water aan de kook en doe hier de glasmie in. Zet het vuur uit en laat 15-20 minuten weken. Proef even of de mie zacht genoeg is. Giet af en laat goed uitlekken en afkoelen.
Zorg ervoor dat de kip en groenten goed uitgelekt zijn, anders worden de loempia's te nat. Doe de kip samen met alle geblancheerde groenten en de taugé in een grote bak. Voeg de losalt en versgemalen peper toe en schep alles heel goed door elkaar.
Vul nu de loempia's door een schep groenten-kip mengsel en een klein handje mie op een loempiavel te leggen en in te rollen. (Wanneer je niet weet hoe je loempia's in moet rollen klik dan hier.) Frituur de loempia's op 170 graden ongeveer 4-5 minuten. Laat ze goed uitlekken boven het vet en leg ze op een schaal met royaal keukenpapier en dep ze van boven ook goed droog.
Laat de loempia's goed afkoelen als je ze wilt invriezen. Maak pakketjes van 4 stuks. Warm ze later op in een voorverwarmde oven, 15 minuten op 200 graden.