23 juni 2012

Zelf Patat / Friet maken

Huisgemaakte frieten zijn echt de allerlekkerste frieten. Het is wel even werk, maar het resultaat is dan ook niet vergelijkbaar met de frietjes van de snackbar. Patat maken is echt een leuk werkje voor een vrije zaterdag!

Begin met het kopen van goede aardappels. De meningen over de vraag of het een vastkokende of een bloemige aardappelsoort moet zijn verschillen nogal. Ik heb gekozen voor een vrij vastkokende, biologische aardappel, genaamd 'Niek's Witte'.Ingrediënten:
Aardappels naar keuze
Arachideolie

Bereiding:
Schil de aardappels en snijd ze in mooie reepjes. Zorg ervoor dat de frieten allemaal ongeveer even dik zijn, zodat de gelijkmatig gaar worden. Je kunt ook een patatsnijder gebruiken natuurlijk, maar ik heb het gewoon 'met de hand' gedaan.
Laat de frietjes vervolgens 10-15 minuten in koud water staan. Daarna goed droogdeppen.

Verwarm het vet tot 140 graden en bak ze in porties 4-5 minuten. Doe niet teveel friet tegelijk in de pan, want dan daalt de temperatuur te snel. Haal de frietjes uit het vet en laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Dit moet direct gebeuren na het bakken, zodat het vet geen tijd krijg om in de friet te trekken. Hoewel het een beetje geklieder is, helpt het enorm om straks knapperige frietjes te krijgen!

Laat de voogebakken friet goed afkoelen. Als je langer dan 2 uur wacht met afbakken moet de friet in de koelkast worden bewaard.

Verwarm de olie tot 170 graden en bak de frietjes weer 4-5 minuten totdat ze mooi goudgeel krokant zijn. Laat ze nog even uitdruipen op keukenpapier en serveer warm.
Snack smakelijk!

3 opmerkingen:

  1. Van een chefkok kreeg ik ooit de tip om het na het voorbakken vooral niet de aardappels in de koelkast te bewaren. Hierdoor gaat er smaak verloren.
    Zo maar een tip :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je bij een boer Agria's kunt krijgen absoluut die nemen, zijn mooie grote industriële aardappelen die je in de supermarkt niet kunt krijgen, maar die door alle industrieën gebruikt worden voor de productie van patat en heel veel andere aardappel producten die in de frituur eindigen.

    BeantwoordenVerwijderen