27 juni 2012

Zomersalade met asperges en nieuwe aardappels

Hoewel het al Sint Jan is geweest (24 juni), en er dus geen asperges meer geoogst worden, liggen ze nog wel  in de winkel. Maar het zijn de laatsten, dus neem je kans waar en geniet er nog een keertje van! Als je geluk hebt zijn ze nu zelfs ook een stuk goedkoper.
Aangezien ik dit jaar de asperge een beetje 'herontdekt' heb, vond ik het leuk om er verschillende soorten gerechten mee te maken. Naast de aspergesoep en de traditionele asperges à la Flamande nu een heerlijke aspergesalade. Door de toevoeging van aardappels en varkensfricandeau is dit een complete maaltijdsalade geworden.
Ingrediënten voor 2 personen:
2 nieuwe aardappels
250 gram asperges
75 gram gebraden fricandeau
2 eieren
50 gram crème fraîche
25 gram mayonaise
1 tl gedroogde dille
1 tl mosterd
plukje foelie
½tl zout
1 tl witte wijnazijn
1 tl lekkere olijfolie
versgemalen peper
1 el verse peterselie (of 1 tl gedroogd)
100 gram krulsla-melange

Bereiding:
Zet de asperges 15 minuten voordat je ze gaat schillen in een bak met koud water.
Schil de asperges zorgvuldig en snijd het kontje ervan af. (Bewaar de schillen en de kontjes!) Wanneer je niet weet hoe dat moet, kijk dan eens naar dit fimpje.
Doe de geschilde asperges in een wijde pan met koud water en een snufje foelie. Voor dit recept kun je de asperges ook al doormidden snijden en een kleinere pan gebruiken.
Breng aan de kook en laat de asperges 4 minuten zachtjes koken. Draai het vuur dan uit. Laat de asperges in het vocht staan, zodat ze langzaam verder garen. Wacht tot het vocht afgekoeld is. (Als je de asperges niet direct verder gaat verwerken moet je ze in het afgekoelde vocht in de koelkast bewaren. Doe dit niet langer dan 24 uur!)

Schep de asperges uit het vocht en leg ze op keukenrol. Dep ze een beetje droog en snijd ze in stukjes van ongeveer 1,5 cm.

Schil de aardappels en snijd er blokjes van ongeveer 1 cm van.
Spoel ze goed af en doe ze daarna in het afgekoelde kookvocht van de asperges. Breng aan de kook en laat 8 minuten koken. Giet de blokjes af en zet ze nog even terug op laag vuur, zodat het vocht verdampt. (Het kookvocht kun je eventueel nog bewaren en als bouillon gebruiken.)

Zet de eieren op in koud water en breng aan de kook. Laat 8 minuten koken en houd ze daarna onder de koude kraan. Pel ze als ze nog warm zijn en snijd de eieren elk in 6 partjes.
Je kunt de eieren ook tegelijk met de aardappels meekoken, maar als er dan een ei kapot gaat ben je de pineut :-)

Snijd de fricandeau in kleine blokjes of reepjes.

Meng de crème fraîche met de mayonaise en de mosterd tot een sausje. Doe er wat peper en de dille doorheen. Schep de lauwwarme aardappels, de aspergepunten en de fricandeau door het mengsel en laat even intrekken.

Meng in een kopje de olijfolie met de azijn en wat peper en voeg zout naar smaak toe. Zelf houd ik van een friszure dressing. Afhankelijk van je smaak en de zuurgraad van je azijn kun je wat meer olijfolie (of minder azijn) toevoegen.
Doe de sla in een mooie, ondiepe schaal en meng hier de olie-azijn-dressing doorheen.
Schep hierop het aardappel-asperge-fricandeau-mengsel. Verdeel hierover de stukjes ei. Bestrooi tenslotte met de peterselie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten