De ronde bovenbil of ronde fricandeau is het dikke stuk van de ham waarvan voornamelijk schnitzels worden gesneden. Varkensfricandeau is een heel mager stukje varkensvlees.
De ham zoals wij die kennen (achterham, schouderham enz.) is gekookt vlees dat gepekeld is, en soms daarna nog wordt gegrild of gerookt.
Daarnaast worden er vaak diverse smaak- en kleurstoffen aan toegevoegd én suiker!
Verse varkensfricandeau is dat echter helemaal puur. Je kunt het prima als groot stuk vlees bereiden en daarna in plakken, blokjes of reepjes snijden.
Ik braadde het vlees deze keer eerst aan in de pan, en daarna ging het in de oven. Later heb ik er vleeswaren van gesneden, maar ook direct na het braden is het een verrukkelijk stukje vlees bij een diner.
Fricandeau combineert prima met asperges en in veel asperge-gerechten waarin ham is verwerkt kun je deze vervangen door fricandeau. Je moet het echter niet lang braden of bakken, want dan wordt het droog.
Ingrediënten:
1 kg varkensfricandeau
100 gram roomboter
vleeskruiden
versgemalen peper
Bereiding:
Haal het vlees een half uur voor bereiding uit de koelkast. Dep het daarna goed af en bestrooi het royaal met vleeskruiden en versgemalen peper. Klop de kruiden met je vingers voorzichtig in het vlees. Maak in een koekenpan of braadpan de boter heet en leg het vlees erin. Bak het rondom bruin. Leg het daarna in een ovenschaal. Zet in een voorverwarmde oven op 100 graden.
Wanneer je een thermometer hebt gebruik deze dan, je weet dan heel zeker wanneer het vlees van binnen de goede temperatuur en garing heeft. Varkensfricandeau moet een kerntemperatuur hebben van 62-65° C.
Daarnaast worden er vaak diverse smaak- en kleurstoffen aan toegevoegd én suiker!
Verse varkensfricandeau is dat echter helemaal puur. Je kunt het prima als groot stuk vlees bereiden en daarna in plakken, blokjes of reepjes snijden.
Ik braadde het vlees deze keer eerst aan in de pan, en daarna ging het in de oven. Later heb ik er vleeswaren van gesneden, maar ook direct na het braden is het een verrukkelijk stukje vlees bij een diner.
Fricandeau combineert prima met asperges en in veel asperge-gerechten waarin ham is verwerkt kun je deze vervangen door fricandeau. Je moet het echter niet lang braden of bakken, want dan wordt het droog.
Ingrediënten:
1 kg varkensfricandeau
100 gram roomboter
vleeskruiden
versgemalen peper
Bereiding:
Haal het vlees een half uur voor bereiding uit de koelkast. Dep het daarna goed af en bestrooi het royaal met vleeskruiden en versgemalen peper. Klop de kruiden met je vingers voorzichtig in het vlees. Maak in een koekenpan of braadpan de boter heet en leg het vlees erin. Bak het rondom bruin. Leg het daarna in een ovenschaal. Zet in een voorverwarmde oven op 100 graden.
Wanneer je een thermometer hebt gebruik deze dan, je weet dan heel zeker wanneer het vlees van binnen de goede temperatuur en garing heeft. Varkensfricandeau moet een kerntemperatuur hebben van 62-65° C.