20 juli 2012

Tip 14: Knoflook - kernen verwijderen

Knoflook is een uitgesproken smaakmaker dankzij zijn heerlijke geur en pittig aroma. Het is een onmisbaar ingrediënt in de wereldkeuken maar heeft inmiddels ook in veel van onze traditionele gerechten een vaste plaats verdiend. Zeker wanneer je met minder zout moet/wilt koken is knoflook een ideale toevoeging aan veel gerechten.  Knoflook kan op diverse manieren worden verwerkt: rauw in salades en kruidenboter, om vlees en vis op smaak te brengen, in diverse sauzen of meegekookt in soepen en stoof- en groenteschotels.

In veel van mijn recepten staat dat je (groene) kernen van de knoflookteen moet verwijderen. Wellicht vraag je je af waarom dit is! De kern van de knoflookteen is het meest bittere en sterkst ruikende stukje van de knoflook. Wanneer je deze verwijdert zal je adem later veel minder sterk naar knoflook ruiken! Soms is dat best handig, als je nog naar een vergadering moet bijvoorbeeld :-)
Veel mensen die slecht tegen knoflook kunnen, verdragen de knoflook wél als de kernen verwijderd zijn! Zeker het proberen waard dus!

Meer Tips

4 opmerkingen:

 1. Je TIP klopt wel...
  zo zijn d'r meer:op stengel van peterselie kauwen of na de maaltijd glas melk drinken.
  Ik denk altijd als ik een gearomatiseerde garlic adem ruik en soms ademt de huid zelfs mee.....mwah...die heeft vast lekker zitten smikkelen.

  Er zijn luchtjes bij de mens die mij meer storen....ook tijdens vergaderingen;-)

  Bij het woord(beter gezegd smaak) knoflook moet ik altijd weer denken aan mijn lieve schoonmoeder,een vrouw die goed kon koken op haar manier,er kwam geen knoflook aan te pas,was ook niet echt nodig het pasten niet bij haar kookkunsten.
  Bij het woord knoflook griezelde ze altijd, nee dat lust ik niet...gatsie!!!

  Totdat haar verjaardag eraan zat te komen en ze mij altijd vroeg wat salades,hapjes en dipsausjes te maken,en een van haar specifieke wensen of ik ook dat ene dipsausje erbij wilden doen wat ze laatst bij mij gegeten had op die schaal vol komkommer,wortel,stengeltjes bleekselderij,paprika en andere knabbel rauwkost.....want dat vond moeder toch zó lekker...
  Hi,hi.....denk ik dan....hoezo geen knoflook...want die zat namelijk niet te zuinig......maar rijkelijk in die dip;-)

  Fijn weekeind en lieve groeten!!
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van de peterselie wist ik ook.
  Het "schoont" de adem.
  Leuk het verhaal van je schoonmoeder Ger.
  Knoflook roosteren en de knoflookpuree gebruiken helpt ook een heel stuk tegen de geur en net zo lekker
  Van knoflook kun je ook aardig dorstig worden.
  Wij vinden knoflook heerlijk en ik gebruik het vaak
  Zelfs de knoflooktaart met 3 bollen knoflook smaakt heerlijk.

  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt helemaal gelijk Ger, de knoflooklucht stoort mij ook niet erg. Vroeger was dat ook eigenlijk een veel 'bigger item'. Ik woon in een appartementencomplex met veel buitenlanders en ik vind het heerlijk om al die luchtjes op te snuiven...
  Maar... wanneer mijn eigen partner knoflook eet doe ik wel gezellig mee :-)
  Ik ben er dol op, dus dat is nooit een probleem gelukkig. Binnenkort maak ik nog een dipsaus van gepofte knoflook, lijkt me ook lekker... Misschien was dat ook iets voor je schoonmoeder geweest Ger? ;-)
  Je kunt er eindeloos mee variëren en door mijn kookblog ga ik dat ook steeds meer doen.
  Ik ga jouw taart dan ook zeker proberen Jeanne!

  Goed weekend dames

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Ger wat een leuke anekdote ; -) Mijn schoonmoeder is helaas een verschrikkelijk mens en spreekt altijd enorm neerbuigend over mijn kook kunsten, zo klaagde ze geregeld over de hoeveelheid knoflook die ik in mijn gerechten gebruik. (Ik denk stiekem dat ze een vampier is en daarom niet van knoflook houdt hi hi) Maar sinds ik deze tip heb geleerd en de groene kernen verwijder klaagt die oude tang (geintje :-p) niet meer. Dus nogmaals bedankt voor de top tip, en Ger ik ben jaloers op je leuke schoonmoeder.

  Groetjes Truus.

  BeantwoordenVerwijderen