Hoewel lang niet alle soepen gehaktballen nodig hebben om toch heerlijk te zijn, blijft een lekker balletje in de soep toch altijd wel een luxe, zeker wanneer het een maaltijdsoep is.
Zelf eet ik op de raarste momenten een kop soep. Bij de lunch op een koude winterdag, bij de warme maaltijd als voorafje, maar ook wel eens 's avonds laat gewoon als opkikkertje. Vaak vind ik soepballen dan een overbodige luxe en laat ik ze dus weg uit m'n soep. Ik maak soep in grote hoeveelheden en vries die dan per portie in, zodat ik altijd soep op voorraad heb. De ene keer wil ik er dan wél balletjes in, de andere keer niet...
Ik maak dus altijd, net als grote pannen soep, ook grote hoeveelheden soepballen. Ik vries ook die in porties in - in een beetje bouillon - en haal desgewenst een portie uit de vriezer. Ideaal!
Ingrediënten:
500 gram gehakt naar keuze
1 ei
gehaktkruiden
15 gram tarwe-/haverzemelen
versgemalen peper
Bereiding:
Meng het gehakt met het ei en de kruiden. Maak de balletjes zo kruidig of pittig als je zelf lekker vindt. Voeg de zemelen toe en kneed deze goed door het gehakt. Rol er kleine balletjes van.
Breng in een pannetje wat water aan de kook. Doe de soepballetjes erbij als het water kookt. Laat nu 4-5 minuten zachtjes doorkoken en zet het vuur dan uit. Laat afkoelen.
Vries de balletjes in kleine porties in, als je wilt met een kleine hoeveelheid kookvocht.
Zelf eet ik op de raarste momenten een kop soep. Bij de lunch op een koude winterdag, bij de warme maaltijd als voorafje, maar ook wel eens 's avonds laat gewoon als opkikkertje. Vaak vind ik soepballen dan een overbodige luxe en laat ik ze dus weg uit m'n soep. Ik maak soep in grote hoeveelheden en vries die dan per portie in, zodat ik altijd soep op voorraad heb. De ene keer wil ik er dan wél balletjes in, de andere keer niet...
Ik maak dus altijd, net als grote pannen soep, ook grote hoeveelheden soepballen. Ik vries ook die in porties in - in een beetje bouillon - en haal desgewenst een portie uit de vriezer. Ideaal!
Ingrediënten:
500 gram gehakt naar keuze
1 ei
gehaktkruiden
15 gram tarwe-/haverzemelen
versgemalen peper
De bouillon heb ik pas na het maken van de foto toegevoegd! |
Bereiding:
Meng het gehakt met het ei en de kruiden. Maak de balletjes zo kruidig of pittig als je zelf lekker vindt. Voeg de zemelen toe en kneed deze goed door het gehakt. Rol er kleine balletjes van.
Breng in een pannetje wat water aan de kook. Doe de soepballetjes erbij als het water kookt. Laat nu 4-5 minuten zachtjes doorkoken en zet het vuur dan uit. Laat afkoelen.
Vries de balletjes in kleine porties in, als je wilt met een kleine hoeveelheid kookvocht.