10 september 2012

Lichtbruin brood met lijnzaad van Levine

Bij Levine gebakken
Aanvulling september 2015:
Dit bericht schreef ik toen ik nog zoutarm moest eten. Sinds september 2013 ben ik gestart met koolhydraatbeperkte voeding, en sinds die tijd houd ik véél minder vocht vast. Niet alleen mijn zoutarme dieet is verleden tijd, maar ook mijn plasmedicatie is ook nog eens met 75% verminderd!!
Lees meer...

Het eerste brood dat ik tijdens de broodbakworkshop bij Levine leerde maken is een lichtbruin (bus)brood met lijnzaad. Lekker én gezond door de vezels. Geef de moed vooral niet te snel op als het resultaat niet helemaal is zoals op mijn foto's. Ik ben al een heel aantal jaren bezig en brood bakken is écht een kwestie van oefenen en ervaring. Als het mij gelukt is, kun jij het (straks) ook!

Ik heb het brood thuis lekker opgesmuld en het was zeker 3 dagen vers prima eetbaar. Een verademing dus... Later bakte ik het opnieuw (zonder lijnzaad) en ook dat brood - zonder toezicht van Levine - was zeer geslaagd! Het zag er wel iets minder mooi uit, maar voor de smaak maakt dat niet uit!

Ingrediënten:
260 gram tarwebloem
150 gram volkorenmeel
15 gram gebroken lijnzaad
5 gram droge gist
8 gram zout
125 gram melk, lauwwarm
75 gram water, lauwwarm
1 groot ei (60 ml), los geklopt
30 gram ongezouten zachte roomboter
broodbakvorm van ± 21 cm (8½ x 4½ inch)
zonnebloemolie om kom, werkplek en bakblik mee in te vetten

Bereiding:
Werkwijze deeg maken in broodbakmachine: doe alle ingrediënten in de bak van de bbm. Kneed 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand, doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), gebruik dan koude melk en koud water en volg het recept hieronder vanaf het vormen.

Werkwijze deeg maken in standmixer: doe tarwebloem, volkorenmeel, lijnzaad, droge gist en zout in de kom en roer door elkaar. Voeg de boter, het water, de melk en het ei toe en roer met een pollepel of platte klopper door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 15 minuten (stand 2 KA) tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat.

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem/meel bevochtigd. Stort het deeg op een werkplek en kneed het met de hand in ±20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om aan het begin van de kneedtijd tarwebloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig tijdens het kneden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het vliesje snel dan is het deeg nog niet goed gekneed.

1e rijs: doe het deeg over in een grote licht met zonnebloem ingevette kom, 1x keren zodat alle kanten bedekt zijn met wat olie. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. (Met minder zout kan dit iets sneller gaan, dus houd het deeg in de gaten.)

Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en bol het losjes op. Dek de deegbal af en laat ± 20 minuten liggen.

Vorm vervolgens het deeg tot een brood:
- rol het deeg (van links naar rechts) met een deegroller uit tot een rechthoek;
- vouw de rechterkant van de lang kant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant;
- rol het deeg weer met een deegroller uit (niet breder dan het bakblik);
- rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht;
- leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.

Thuis gebakken (zonder lijnzaad, zonder inkepingen)
2e rijs: dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C.

Bakken: snijd desgewenst de bovenkant van het brood met een scherp (gekarteld) mes in. Bak het brood op de onderste richel van de oven 20 minuten en verlaag dan dan temperatuur naar 200 °C. Bak het brood in nog 15 minuten gaar en bruin.

Stort het direct uit het bakblik op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

3 opmerkingen:

  1. Die mooie vorm is leuk, maar die smaak is wel het belangrijkste! En als het beiden wil lukken, dan is zo'n brood helemaal om van te smullen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ga volgende week, heb er erg veel zin in! Gr, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je 2-e foto is toch ook een prachtig brood.

    BeantwoordenVerwijderen