26 oktober 2012

Romige prei met kaas

Prei is op het moment volop verkrijgbaar, vaak tegen een goed betaalbare prijs. Een ideale groente, omdat je er eindeloos mee kunt variëren. Dit keer maakte ik een romige prei, gestoofd in boter en bouillon. Lekker bij een aardappeltje of over de pasta.


Ingrediënten:
500 gram prei in halve ringen
25 gram roomboter
75 gram room
100 ml bouillon
50 gram jonge kaas in kleine blokjes

versgemalen peper
zout naar smaak
arrowroot

Bereiding:
Maak de prei schoon en snijd er halve ringen van. Zorg dat je ongeveer 500 gram prei in ringen gesneden overhoudt. Zelf gebruik ik hiervoor de lichtere delen van de prei, en de donkere stelen heb ik gebruikt om bouillon van te trekken. Je kunt natuurlijk ook voorgesneden prei kopen...

Smelt in een hapjespan de boter en bak de prei een paar minuten op matig hoog vuur. Draai een paar keer flink met de pepermolen boven de pan en strooi er zout over. Blus daarna af met de bouillon en laat de prei, met de deksel erop, 15 minuten pruttelen tot de prei goed gaar is, maar nog wel een lichte bite heeft.
Roer nu de room door de pan en voeg de kaas toe. Blijf roeren, zodat de kaas een beetje kan smelten. Bind de prei met arrowroot tot de gewenste dikte is bereid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten