Gebraden kalkoenfilet met pepersaus

Kalkoenfilet met pepersaus, een verrukkelijk, traditioneel kerstgerecht. Gebruik filets van ongeveer 500 gram, dan is de gaarheid tijdens het bakken goed te bepalen. In het recept worden twee filets gebruikt, omdat de saus daarvoor ook ruim voldoende is. Een vleesgerecht dus voor ongeveer 8 personen.

Ingrediƫnten:
2x 500 gram kalkoenfilet
50 gram roomboter
1 el balsamicoazijn
kipkruiden
35 gram roomboter
35 gram bloem
20 gram peperkorrels
400 ml bouillon (bijv. de krachtige groentebouillon)
2 el slagroom
1 tl madeira

Bereiding:
Haal de kalkoenfilets uit de koelkast en laat een half uurtje op temperatuur komen. Bestrooi ze vervolgens royaal met de kruiden en klop deze lichtjes in de filets. Voor deze gelegenheid heb ik de 'eend- en ganskruiden' van de aldi gebruikt. Deze bevatten geen zout. Gewone kipkruiden zonder zout voldoen overigens ook prima.
Smelt de boter in een hete braadpan en laat bruin worden. Bak de filets vervolgens in ongeveer 5-10 minuten op redelijk hoog vuur rondom bruin. Voeg hierna de balsamicoazijn toe. Draai de filets nogmaals rond en voeg een scheutje kokend water toe. Laat het vlees nu nog 15-20 minuten zachtjes braden, terwijl je het regelmatig keert. Pas de braadtijd aan als de filet heel dun of dik is! Laat het vlees na het braden nog minstens 10 minuten rusten.

Smelt de roomboter in een steelpan met dikke bodem en voeg al roerend met een houten pollepel de bloem toe. Laat dit ongeveer 5 minuten zachtjes bakken terwijl je blijft roeren. De roux die nu ontstaat moet lichtbruin worden, maar niet aanbranden. Voeg nu een scheutje koude bouillon toe en roer door totdat de bouillon kookt. Nu kan de volgende scheut bouillon erbij. Blijf dit herhalen totdat de bouillon op is, of totdat je vindt dat de saus te dun dreigt te worden.
Als de saus de goede dikte heeft voeg je de peperkorrels toe, die je van te voren even moet kneuzen. (Gebruik een vijzel of doe ze in een diepvrieszak en sla een paar keer met de onderkant van een koekepan :-) Twintig gram peperkorrels geeft een milde pepersaus, wanneer je hem scherper wilt hebben kun je meer peper toevoegen!

Na de peper kan ook de madeira en het zout erbij. Laat de saus nog even pruttelen. Zet daarna het vuur laag en voeg de slagroom toe. Hierna mag de saus niet meer koken.

Snijd de kalkoenfilet in dikke plakken en serveer met de pepersaus er een beetje overheen en ernaast.

Reacties

  1. met 10 gram peperkorrels is het al scherp genoeg. Maar LEKKER ..!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Martine,
    wat een leuke site. En gezonde recepten.Ik ben er heel blij mee.
    Kan ik in de pepersaus ieta anders gebruiken dan madeira?
    Groeten Miriam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een scheutje rode wijn of port misschien? Het is lang geleden dat ik deze saus heb gemaakt!

      Verwijderen

Een reactie posten