Ingrediƫnten:
2x 500 gram kalkoenfilet
50 gram roomboter
1 el balsamicoazijn
kipkruiden
35 gram roomboter
35 gram bloem
20 gram peperkorrels
400 ml bouillon (bijv. de krachtige groentebouillon)
2 el slagroom
1 tl madeira
Bereiding:
Haal de kalkoenfilets uit de koelkast en laat een half uurtje op temperatuur komen. Bestrooi ze vervolgens royaal met de kruiden en klop deze lichtjes in de filets. Voor deze gelegenheid heb ik de 'eend- en ganskruiden' van de aldi gebruikt. Deze bevatten geen zout. Gewone kipkruiden zonder zout voldoen overigens ook prima.
Smelt de boter in een hete braadpan en laat bruin worden. Bak de filets vervolgens in ongeveer 5-10 minuten op redelijk hoog vuur rondom bruin. Voeg hierna de balsamicoazijn toe. Draai de filets nogmaals rond en voeg een scheutje kokend water toe. Laat het vlees nu nog 15-20 minuten zachtjes braden, terwijl je het regelmatig keert. Pas de braadtijd aan als de filet heel dun of dik is! Laat het vlees na het braden nog minstens 10 minuten rusten.
Smelt de roomboter in een steelpan met dikke bodem en voeg al roerend met een houten pollepel de bloem toe. Laat dit ongeveer 5 minuten zachtjes bakken terwijl je blijft roeren. De roux die nu ontstaat moet lichtbruin worden, maar niet aanbranden. Voeg nu een scheutje koude bouillon toe en roer door totdat de bouillon kookt. Nu kan de volgende scheut bouillon erbij. Blijf dit herhalen totdat de bouillon op is, of totdat je vindt dat de saus te dun dreigt te worden.
Na de peper kan ook de madeira en het zout erbij. Laat de saus nog even pruttelen. Zet daarna het vuur laag en voeg de slagroom toe. Hierna mag de saus niet meer koken.
Snijd de kalkoenfilet in dikke plakken en serveer met de pepersaus er een beetje overheen en ernaast.