20 december 2012

Krachtige groentebouillon

Onderstaand recept is erg eenvoudig maar geeft een heerlijke, krachtige groentebouillon waarmee je veel andere gerechten kunt maken. Denk aan ragout, sauzen of natuurlijk soep. Ook is de bouillon op zich al een smakelijk (voor)gerecht. Serveer met bijvoorbeeld een paar mooie champignons, een paar ravioli of tortellini of wat schijfjes groente.

Ingrediënten:
1 winterwortel
1 prei
2 stengels bleekselderij
1 klein blikje tomatenpuree
1½ ui
2 tenen knoflook
2 tomaten
2 laurierbladen
2 el olie
1½ liter heet water
versgemalen peper

Bereiding:
Was en schil de groenten waar nodig en snijd in grove stukken. Gebruik van de prei ook het donkere deel en de schil van de ui kan, mits schoon, ook prima blijven zitten.
Druppel een beetje olie in een braadslee en verdeel de wortel, prei, bleekselderij, tomaat, ui en knoflook erover. Doe de rest van de olie erover en hussel de groenten een beetje door.
Zet de groenten 20-25 min in een voorverwarmde oven op 240 °C. Haal de braadslee uit de oven en schep de tomatenpuree erdoor. Zet terug en bak de puree nog 5 minuten mee. De groenten mogen donker kleuren maar niet helemaal verbranden. Zet in dat geval je oven iets lager of bak iets korter.

Schep de gebakken groenten over in een grote pan. Schenk een halve liter kokend wat er in de braadslee en maak alle aanbaksels daarmee los. Giet ook dit vervolgens op de groenten.
Voeg de andere liter kokend water nu ook toe.
Los het bouillonblokje op in 100 ml kokend water. Roer goed door en doe bij de groenten, samen met de laurierbladeren en wat versgemalen peper. Laat dit op laag vuur nog een uur zachtjes pruttelen.

Zeef de bouillon hierna door een hele fijne zeef, ook nog beter een thee- of zakdoek. Er mogen geen resten achterblijven in de bouillon. Je hebt nu een heerlijke, krachtige bouillon! Voeg eventueel zout naar smaak toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten