Het heeft vannacht gevroren en op enkele plaatsen in het land is zelfs de eerste sneeuw gesignaleerd... Hoog tijd dus voor een ouderwetse boerenkoolstamppot.
Onderstaand recept gebruik ik al jaren, en heb ik overgenomen van mijn moeder. Hoewel in deze moderne tijd stamppotten ook in zeer korte tijd gemaakt worden, ben ik nog altijd een groot voorstander van een stamppot die heerlijk een groot deel van de middag op het vuur heeft staan pruttelen...
Ingrediƫnten:
ruim 1,5 kilo aardappels (geschild gewicht)
800 gram verse boerenkool (2 zakken)
2 el witte wijnazijn
35 gram droge rijst
¼ tl witte peper
¼ tl nootmuskaat
1 groenten-bouillonblokje
150 ml volle melk
1 rookworst
4 el mayonaise
2 el mosterd
Bereiding:
Kook de verse boerenkool in een grote pan ongeveer 15 minuten. Giet af en laat uitlekken. Doe de geschilde aardappels in een pan met koud water (aardappels moeten net niet onderstaan) en kook de aardappels 10 minuten. Verkruimel het bouillonblokje boven de aardappels en doe daarna de uitgelekte boerenkool erop. Voeg de rijst, azijn, nootmuskaat en peper toe. Laat 1,5 uur pruttelen...
Leg het laatste halfuur de worst op de boerenkool.
Verwarm, vlak voordat je de boerenkool gaat stampen, de melk en stamp deze mee door de boerenkool.
Roer in een schaaltje een sausje van de mayonaise en mosterd en serveer bij de boerenkool. Eigenlijk mag ook een schaaltje donkere jus niet ontbreken!
Serveer samen met zilveruitjes en augurken...
Tip: Wil je minder aardappels gebruiken? Kijk dan eens naar mijn recept van boerenkool met aardappels en knolselderij.
Onderstaand recept gebruik ik al jaren, en heb ik overgenomen van mijn moeder. Hoewel in deze moderne tijd stamppotten ook in zeer korte tijd gemaakt worden, ben ik nog altijd een groot voorstander van een stamppot die heerlijk een groot deel van de middag op het vuur heeft staan pruttelen...
Ingrediƫnten:
ruim 1,5 kilo aardappels (geschild gewicht)
800 gram verse boerenkool (2 zakken)
2 el witte wijnazijn
35 gram droge rijst
¼ tl witte peper
¼ tl nootmuskaat
1 groenten-bouillonblokje
150 ml volle melk
1 rookworst
4 el mayonaise
2 el mosterd
Bereiding:
Kook de verse boerenkool in een grote pan ongeveer 15 minuten. Giet af en laat uitlekken. Doe de geschilde aardappels in een pan met koud water (aardappels moeten net niet onderstaan) en kook de aardappels 10 minuten. Verkruimel het bouillonblokje boven de aardappels en doe daarna de uitgelekte boerenkool erop. Voeg de rijst, azijn, nootmuskaat en peper toe. Laat 1,5 uur pruttelen...
Leg het laatste halfuur de worst op de boerenkool.
Verwarm, vlak voordat je de boerenkool gaat stampen, de melk en stamp deze mee door de boerenkool.
Roer in een schaaltje een sausje van de mayonaise en mosterd en serveer bij de boerenkool. Eigenlijk mag ook een schaaltje donkere jus niet ontbreken!
Serveer samen met zilveruitjes en augurken...
Tip: Wil je minder aardappels gebruiken? Kijk dan eens naar mijn recept van boerenkool met aardappels en knolselderij.