02 februari 2013

Hollandse hutspot

Aanvulling september 2015:
Dit gerecht bevat veel koolhydraten en staat hier dus sinds ik koolhydraatbeperkt ben gaan eten weinig meer op het menu.

Volg je net als ik de levenswijze van GOK? Eet hier dan een kleine portie van en combineer het bijvoorbeeld met een preisoep of een groene salade.

Hutspot wordt op veel verschillende manieren bereid, met net zoveel verschillende ingrediënten. De meeste recepten bevatten in ieder geval uien en wortels. Mensen die slecht tegen uien kunnen gebruiken ook wel eens prei, dat schijnt ook erg lekker te zijn. Onderstaand recept is traditioneel met uien en wortels maar bevat ook nog enkele toevoegingen zoals appel en witte bonen.
Hutspot is echte winterkost en hoewel de vorst het land uit is, is het nog koud genoeg voor een lekker bord hutspot!

Traditioneel wordt hutspot met worst en spek geserveerd, maar dit is natuurlijk geen must. Rundvlees met jus smaakt er ook heerlijk bij!
Hutspot kan overigens ook prima zonder vlees gegeten worden en is ook dan een volwaardig maaltijd!

Ingrediënten:
1,5 kg geschilde aardappels
600 gram gesneden winterwortel
1 potje cannellinibonen van AH
1 grote of 2 kleine goudrenetten
400 gram gesneden uien
1 el azijn
1 el suiker
peper
snufje piment
snufje kruidnagel
1 el roomboter
1 bouillonblokje

Bereiding:
Zet de geschilde aardappels net niet helemaal onder water en breng het aan de kook. Kook ze 10 minuten op flink vuur. Wanneer je wél een stukje spek mee wilt koken kan dit gelijk met de aardappels in de pan. Spoel de bonen goed af in een zeef. Doe na de 10 minuten het bouillonblokje bij het water en aardappels en leg de uien, bonen en wortels op de aardappels. Kook nu nogmaals 10 minuten op flink hoog vuur.
Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes. Doe nu de appels in de pan en voeg ook de azijn, suiker, piment en kruidnagel toe. Leg bovenop een stukje roomboter.
Laat alles nu nog 1½ uur zachtjes koken. Controleer regelmatig of er vocht genoeg in de pan blijft zitten.

Wanneer er na 1½ uur koken nog veel vocht in de pan zit, giet dan wat af in een kom. Stamp de hutspot (vergeet eventueel niet eerst het spek eruit te halen). Je kunt altijd iets vocht uit de kom toevoegen als je het te droog vindt. Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Heej, die moet je ook een keer op mijn blog zetten. Dit is lekker lijkt me :-) Je hoort mijn reactie nog; deze wil ik volgende week een keer eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze hebben gesmuld hier van Martine's stammpot vorige week :-) Jouw variant was erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen