Ragout is in veel soorten verkrijgbaar, meestal in blik. Zelf ragout maken is erg makkelijk. Al eerder plaatste ik een recept voor ragout met kip en groenten. Dit keer een paddenstoelenragout, ook geschikt dus voor de vegetariƫrs onder ons!
Verschillende soorten paddenstoelen geven de ragout meer smaak, maar alleen champignons kan natuurlijk ook. Kies in ieder geval de variaties die in de aanbieding zijn, dat maakt het een stuk voordeliger :-)
Ingrediƫnten:
150 gram champignons
250 gram kastanjechampignons
1 portobello
1 prei
1 kleine ui
50 gram boter
50 gram bloem
1 kruidenbouillonblokje zonder toegevoegd zout
500 ml water
100 ml room
1 tl kerriepoeder
1 tl peterselie
Bereiding:
Los het bouillonblokje op in 500 ml heet water.
Verwijder het zand en snijd alle champignons in plakjes. Halveer de portobello en snijdt de helften in plakjes.
Maak de prei schoon en snijd in halve ringetjes. Snipper de ui.
Smelt de boter in bijvoorbeeld een hapjespan of braadpan. Fruit de ui mee. Zet het vuur nu hoger en bak de champignons en prei met de kerriepoeder, totdat het vocht verdwenen is. Zet het vuur wat lager.
Voeg nu de bloem toe en roer goed. Laat een paar minuutjes bakken zodat de bloem gaar kan worden. Doe een scheut bouillon bij de paddenstoelen en roer totdat het vocht opgenomen is. Herhaal tot de ragout de gewenste dikte heeft bereikt. Wanneer je niet genoeg bouillon hebt kun je nog wat water toevoegen, maar de halve liter zal ongeveer genoeg zijn.
Zet nu het vuur laag en verwarm de room door de ragout. De ragout wordt nu nog wat dunner. Laat de ragout niet meer koken. Schep er voor het serveren de peterselie door.
Lekker met rijst, op brood of in een pasteibakje. Let op: pasteibakjes zijn zout, omdat bladerdeeg veel zout bevat!
Verschillende soorten paddenstoelen geven de ragout meer smaak, maar alleen champignons kan natuurlijk ook. Kies in ieder geval de variaties die in de aanbieding zijn, dat maakt het een stuk voordeliger :-)
Ingrediƫnten:
150 gram champignons
250 gram kastanjechampignons
1 portobello
1 prei
1 kleine ui
50 gram boter
50 gram bloem
1 kruidenbouillonblokje zonder toegevoegd zout
500 ml water
100 ml room
1 tl kerriepoeder
1 tl peterselie
Bereiding:
Los het bouillonblokje op in 500 ml heet water.
Verwijder het zand en snijd alle champignons in plakjes. Halveer de portobello en snijdt de helften in plakjes.
Maak de prei schoon en snijd in halve ringetjes. Snipper de ui.
Smelt de boter in bijvoorbeeld een hapjespan of braadpan. Fruit de ui mee. Zet het vuur nu hoger en bak de champignons en prei met de kerriepoeder, totdat het vocht verdwenen is. Zet het vuur wat lager.
Voeg nu de bloem toe en roer goed. Laat een paar minuutjes bakken zodat de bloem gaar kan worden. Doe een scheut bouillon bij de paddenstoelen en roer totdat het vocht opgenomen is. Herhaal tot de ragout de gewenste dikte heeft bereikt. Wanneer je niet genoeg bouillon hebt kun je nog wat water toevoegen, maar de halve liter zal ongeveer genoeg zijn.
Zet nu het vuur laag en verwarm de room door de ragout. De ragout wordt nu nog wat dunner. Laat de ragout niet meer koken. Schep er voor het serveren de peterselie door.
Lekker met rijst, op brood of in een pasteibakje. Let op: pasteibakjes zijn zout, omdat bladerdeeg veel zout bevat!
Als ik de bloem verander door arrowroot is het toch GOKgroen?
BeantwoordenVerwijderenMet arrowroot kun je niet echt een ragout maken lijkt me, ik heb dat nooit geprobeerd eerlijk gezegd :D
VerwijderenZonder bloem is het ook een heerlijk stevig soepje!