28 september 2013

Wokgerecht met rundvlees en groenten in saus

Wokken... Mijn favoriete bezigheid. Hoewel ik heel graag naar een wokrestaurant ga, vind ik het ook erg leuk om thuis zelf te wokken.
De potjes/flesjes/pakjes woksauzen bevatten helaas allemaal extreem veel zout, dus die zijn geen optie. Met een beetje fantasie maakte ik deze eigen woksaus. Simpel en doeltreffend.

saus voor 2 personen:
2 el ketjap
½ - 1 rode peper
1 teen knoflook
1 el olijfolie
1 el gembersiroop
2 el sojasaus

wok voor 2 personen:
250 gram bieflap
2 tenen knoflook
1 grote ui
½ komkommer
250 gram champignons
100 gram taugé
versgemalen peper
1 el olie om in te wokken

Bereiding:
Maak eerst de saus.
Snijd de peper in de lengte open en verwijder de zaadjes. Snipper de peper en pers te knoflook uit. Doe de peper en knoflook in een kommetje en voeg de ketjap, olijfolie en gembersiroop toe.
Laat de saus een uurtje staan om de smaken lekker in te laten trekken.

Maak de ui schoon en snijd hem in niet al te grote stukken. Snijd de champignons in (halve) plakken. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Snipper de knoflook.

Snijd het rundlvees in reepjes en bestrooi met versgemalen peper.
Verhit de wok. Doe de olie erin en voeg het vlees toe. Bak het 2 minuten rondom en schep het met een schuimspaan uit de pan. Voeg nu de knoflook, uien, komkommer en champignons toe. Bak ongeveer 4 minuten op hoog vuur en schep regelmatig om. Voeg nu de saus en de taugé toe en doe het vlees er weer bij. Schep nog 1 of 2 minuten op hoog vuur rond.
Bind de saus desgewenst met een lepel arrowroot.

Serveer met rijst.

1 opmerking: