.jpg)
Daarom hier een recept voor een heerlijke basis-runderbouillon.
2 mergpijpen
1 runderschenkel met been
2 kleine winterwortels.
2 kleine preien
1 flinke ui
10 peperkorrels
3 laurierbladeren
2 stengels bleekselderij
40 gram bladselderie
2 liter water
olijfolie
Optioneel:
1 blaadje foelie
2 kruidnagels
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe de schenkel en mergpijpen in een braadslee en en schroei ze in 10-15 minuten rondom goed bruin door ze af en toe te draaien. Laat het vlees afkoelen.
.jpg)
Was de ui en snijd hem doormidden. Voeg toe, samen met alle andere groenten en kruiden en het afgekoelde vlees.
Breng het geheel langzaam aan de kook.
Wanneer er schuim bovenop de bouillon komt moet je deze met een schuimspaan voorzichtig verwijderen. Voorin het begin kan dit best veel zijn.
Houd de bouillon net ónder de kook, het moet niet te hard borrelen. Laat dit zo 4 uur staan.
Ja, een goede bouillon kost tijd!
.jpg)
Laat de buillon nu een nacht afgedekt afkoelen in de koelkast.
De volgende dag zit er over de bouillon een laagje wit vet. Je kunt dit er met een vork heel makkelijk uitscheppen. Op die manier wordt je bouillon ook nog eens vetarm. Het vet is wél lekker in de soep, dus ik laat het erin. Sinds ik koolhydraatbeperkt eet heb ik ook ervaren dat ik van goed vet niet dik word!
Je kunt er nu soep van maken, of de bouillon in kleine delen invriezen voor later gebruik.
Je kunt er ook bouillonblokjes van maken... Hierover in een volgend recept meer!