Bol AlgemeenBol Algemeen

Verse runderbouillon

In heel veel gerechten word bouillon gebruikt. Veel kant-en-klaar bouillonpasta's en -blokjes bevatten echter naast heel veel zout ook nog eens E621 en andere toevoegingen die ik niet in mijn soep wil...

Daarom hier een recept voor een heerlijke basis-runderbouillon.

Ingrediënten:
2 mergpijpen
1 runderschenkel met been
2 kleine winterwortels.
2 kleine preien
1 flinke ui
10 peperkorrels
3 laurierbladeren
2 stengels bleekselderij
40 gram bladselderie
2 liter water
olijfolie
Optioneel:
1 blaadje foelie
2 kruidnagels

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe de schenkel en mergpijpen in een braadslee en en schroei ze in 10-15 minuten rondom goed bruin door ze af en toe te draaien. Laat het vlees afkoelen.

Doe in een grote soeppan 2 liter koud water. Maak de prei en winterwortel schoon en doe ze in grove stukken in de pan. Eventueel kun je ook 4 preien nemen en alleen het groene bovenstuk gebruiken. Het witte deel kun je dan in een ander gerecht gebruiken.
Was de ui en snijd hem doormidden. Voeg toe, samen met alle andere groenten en kruiden en het afgekoelde vlees.
Breng het geheel langzaam aan de kook.
Wanneer er schuim bovenop de bouillon komt moet je deze met een schuimspaan voorzichtig verwijderen. Voorin het begin kan dit best veel zijn.
Houd de bouillon net ónder de kook, het moet niet te hard borrelen. Laat dit zo 4 uur staan.
Ja, een goede bouillon kost tijd!
Zeef de bouillon door een fijne zeef. Je kunt uit het 'afval' het gekookte vlees van de schenkel halen, om dit later in de soep te doen. Ook lekker op brood :-)
Laat de buillon nu een nacht afgedekt afkoelen in de koelkast.

De volgende dag zit er over de bouillon een laagje wit vet. Je kunt dit er met een vork heel makkelijk uitscheppen. Op die manier wordt je bouillon ook nog eens vetarm. Het vet is wél lekker in de soep, dus ik laat het erin. Sinds ik koolhydraatbeperkt eet heb ik ook ervaren dat ik van goed vet niet dik word!
Je kunt er nu soep van maken, of de bouillon in kleine delen invriezen voor later gebruik.
Je kunt er ook bouillonblokjes van maken... Hierover in een volgend recept meer!

Reacties

  1. Je kunt ipv kleinezeef ook een normalen zeef met een passeerdoek gebruiken te kook in de kookwinkel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor de tip Anja, hij komt op m'n lijstje! Met zo'n gewone zeef gaan er soms toch wat hele kleine dingetjes doorheen,

      Verwijderen
  2. Veel werk.. maar wel heerlijk! Mmm. Vooral in de herfst en winter.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. J. Benschop-Kleiss23 december 2020 om 14:01

    Hoi Martine.
    Wat is het nut van het roosteren van de mergpijpen en de schenkel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er komt dan méér smaak vrij uit het vlees. Ook zónder het te roosteren is de bouillon lekker hoor ;-)

      Verwijderen

Een reactie posten