08 maart 2014

Stevia

Sinds ik veel meer ben gaan letten op mijn suikerconsumptie, ben ik me ook gaan realiseren aan hoeveel producten suiker is toegevoegd.
Dat in een mars suiker zit vind ik begrijpelijk, maar in chips?
Heb je enig idee waarom er suiker in chips zit?
Er is maar 1 reden voor: van suiker krijg je honger.

Veel producenten voegen ook aan hun hartige producten suiker toe, als smaakmaker, maar ook zodat je ervan blijft eten. Suiker geeft je hersenen een seintje dat je er vooral méér van wilt.
Precies de reden waarom het zo lastig is om een zak chips, snoep of koekjes weg te leggen... Je eet soms maar door, terwijl je het eigenlijk niet eens wilt!!
E621 doet dit trouwens ook, en deze boef onder de E-nummers zal ik later meer toelichten.Soms wil ik een gerecht toch iets zoeter laten smaken, en daarvoor gebruik ik tegenwoordig stevia.
Stevia is een plantje dat van nature heel zoet smaakt. Hiervan wordt poeder en vloeistof gemaakt. Je hebt er maar heel weinig van nodig, je krijgt er geen 'suikerpiek en hongerdip' van en het is een natuurlijk product.
Chemische zoetstoffen gebruik ik liever niet meer. Hoewel het voedingscentrum beweert dat ze veilig zijn, hoor ik van heel veel mensen dat ze er toch klachten van krijgen. Ook krijg je van veel chemische zoetstoffen weer honger, omdat ze je suikerspiegel omhoog jagen.

Wanneer je stevia koopt, koop dan de goede stevia. In veel supermarkten worden NEP stevia producten aangeboden. Grote potten met poeder waar met grote letters STEVIA op staat. Helaas bestaat ruim 95% hiervan uit maltodextrine, een chemisch vulmiddel dat invloed heeft op je suikerspiegel. Ik raad je dringend aan om die nep-rotzooi niet te kopen.
Bij natuurvoedingswinkels kun je échte stevia kopen. Deze is vrij duur, maar je hebt er maar relatief weinig van nodig. Investeer en probeer!
Zelf bestel ik mijn stevia online in de webshop van Grip op Koolhydraten, dit vind ik de lekkerste!

Tip: Veel recepten met stevia heb ik gespot op http://www.steviagids.be/recepten

2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor deze info en tip Martine!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik koop altijd de Greensweet Stevia. Deze is in naturel, maar ook in heel veel lekkere smaken te krijgen. Een paar druppels in een glas water en je hebt lekkere verantwoorde limonade. En helemaal natuurlijk en calorie arm.

    BeantwoordenVerwijderen