Bol AlgemeenBol Algemeen

Witlof met appel

Witlof is niet voor iedereen een favoriete groente omdat men hem bitter vindt. De huidige rassen zijn echter veel minder bitter dan vroeger. Wanneer je witlof kookt met een scheutje melk in het water, verdwijnt zelfs vrijwel alle bitterheid. Een aangezien witlof veel goede voedingsstoffen bevat is dat een goede reden om hem regelmatig op het menu te zetten. Lekker met een frisse appel erbij!

Ingrediƫnten:
6 struikjes witlof
4 zoetzure appels
50 gr roomboter
2 el honing
1 el citroensap
peper en zout

Bereiding:
Snijd de achterkant van de witlof en  verwijder het harde stukje aan het begin van de kern. Snijd de witlof in de lengte doormidden en daarna in repen. Snijd de appels (met schil) in blokjes.
Smelt de boter in een koekenpan en bak het lof en de appelstukjes op een matige hittebron gedurende ongeveer 5 minuten. Giet  de honing erover en bak alles nog op een wat hogere temperatuur gedurende twee minuten. Schep het lof en de appel tijdens het bakken om. Ze mogen wel karameliseren, maar niet aanbranden. Voeg ten slotte het citroensap toe en schep nogmaals om.

Tip: Wil je geen suiker (honing) toevoegen, gebruik dan een paar druppels pure stevia. De witlof zal dan wel minder karameliseren, maar wordt wel wat zoeter.