24 juli 2014

Zomerse verkoeling: lemonshake


Met deze hoge temperaturen is het rustig in de keuken van Martine. Gelukkig heeft Chantal een heerlijk zomers recept voor jullie gemaakt! 

De afgelopen dagen was het weer heerlijk warm, voor iedereen die er van houdt een groot plezier, maar persoonlijk heb ik het liever een beetje koeler. In een van mijn vele brainstormsessies met Martine had ik het over shakes op basis van ijsblokjes die in Thailand populair zijn, zowel bij de bevolking als bij de toeristen. Daar heb ik gezien hoe men met een paar simpele ingrediënten een lekker verkoelende drank maakt.
Het is een makkelijk recept zonder koken dus "no sweat". Probeer dit recept het eens wanneer je dorst hebt of bij een Aziatisch etentje, het is echt verfrissend.

Ingrediënten voor 2 grote of 4 kleine glazen :
200 gram ijsblokjes
Het sap van een halve citroen
1 à 2 tl geconcentreerd limoensap
½ tl kristalsuiker
100 ml water

Benodigdheden:
Keukenmachine met de mogelijkheid om ijsblokjes te hakken/crushen.

Bereiding:
Hak de ijsblokjes fijn met de machine.
Doe het citroensap, limoensap, de suiker en het water bij het ijsschaafsel. Zet de keukenmachine nog eens aan zodat alles goed mengt en het ijs wat fijner wordt.

Verdeel dit over de glazen en ga rustig zitten op je favoriete loungeplek. Geniet!

In de supermarkt verkoopt men tegenwoordig ook zakken kant en klare ijsblokjes.
Ik werk met ijsblokzakjes (te vinden in de supermarkt bij de boterhamzakjes). Daarmee kun je meer blokjes tegelijkertijd maken dan met losse ijsblokrekjes. Bijkomstig voordeel is dat, doordat ze afgesloten zijn, ze langer lekker blijven. Het enige nadeel is dat de zakjes maar voor eenmalig gebruik zijn. Ik recycle het plastic wel, maar misschien heb jij wel een geavanceerde koelkast met ingebouwde ijsblokjesmachine...

In dubbelwandige theeglazen blijft deze drank langer koel

Variaties :
Roer 1 a 2 theelepels diksap of ranja door het mengsel voordat je het verdeelt over de glazen, voor een gezondere variant van de gekochte slush.

Vervang het water door 100 ml kokossap, appelsap of sinaasappelsap.

Tip: Heb je een vochtbeperking? Dan is dit met warm weer een ideaal drankje omdat het zo lekker lang koud blijft!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten