Een stukje theorie:
Quinoa i een van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant die al 5000 jaar geleden op extreme hoogtes in het Andesgebergte werd verbouwd door de roemruchte Inca's. De naam 'quinoa' [spreek uit: kien-wa] betekent 'moedergraan' of 'supergraan'. Quinoa is echter geen graansoort, maar een plant.
Quinoa is rijk aan voedingsvezels, hoogwaarde eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als magnesium, ijzer en koer. Daarnaast is quinoa ook glutenvrij en dus uitstekend te gebruiken voor mensen met glutenintolerantie of mensen die gevoelig zijn voor tarwe. Door de hoge voedingswaarden is quinoa en lekker en gezond alternatief voor rijst, couscous, pasta en aardappelen.
Ingrediënten voor 8 taartpunten:
2 grote appels
5 eieren
150 gram quinoameel
100 gram sojamelk ongezoet
1 tl bakpoeder
1 el honing
1 tl kaneel
25 gram havermoutvlokken
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Breek de eieren boven een kom en klop ze los. Voeg het quinoameel, de sojamelk, de honing en het bakpoeder toe en meng met een mixer (of de hand) tot een glad deeg.
Was de appels en snijd ze in vieren. Verdeel ieder kwart in 3 of 4 plakken en beleg daarmee de bodem van een quiche-vorm of ovenschaal. Verdeel de kaneel over de appels. Giet het beslag erover. Strooi de havermoutvlokken over de taart.
Bak de taart 40 minuten.
Tip: Garneer de taartpunten met een dot ongezoete slagroom of zure room...