De sleutel van mijn lichaam...

Op 23 september 2013 - dus bijna een jaar geleden - begon ik met het GOK-programma. GOK staat voor Grip op Koolhydraten. Het is een voedingsschema dat door Yvonne Lemmers is geschreven.
Al na 4 maanden GOK schreef ik op mijn blog hoe GOK mijn leven veranderde. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder. De positieve uitwerking van mijn nieuwe manier van eten is alleen maar groter geworden!
Om aan te geven wat er veranderde wil ik graag een paar punten noemen:

- Geen hongerdips meer
- Plasmedicatie met 66% geminderd
- Meer energie
- Meer spierkracht
- Streefgewicht behaald
- Geen zoutbeperking
- Eten zonder schuldgevoel
- Veel meer vertrouwen in mezelf én in mijn lichaam.
- Ik sta weer met plezier voor de spiegel, ondanks de minpuntje die ik nog zie.

De kwaliteit van mijn leven is door dit “nieuwe eten” aanzienlijk verbeterd.
Daarom blijf ik het onbegrijpelijk vinden dat er vanuit de medische wereld zo weinig enthousiasme voor is. De cardioloog ziet bij mij het verschil, toont zich er enthousiast over en past de medicatie aan. Maar hij durft nauwelijks hardop toe te geven dat koolhydraatbeperkte voeding zinvoller is dan zoutarm.
Mensen die een zoutarm dieet volgen, gebruiken vaak meer suiker. Ze kiezen voor iets “zoets” ter vervanging van iets “zouts”. Dit is natuurlijk een logische keuze, als je niet over de juiste informatie beschikt.
In het afgelopen jaar heb ik echter ervaren dat ik van suiker meer vocht vasthoud dan van zout.
Het is de nuchtere waarheid, hoe onwaarschijnlijk dit ook klinkt.
Andere hartpatiënten in mijn omgeving, die ook overgingen op het koolhydraatbeperkte voedingspatroon, constateerden hetzelfde. Ik ben dus geen uitzondering, het menselijk lichaam werkt gewoon zo!
Bio-logisch!
Hoewel mijn gewicht het afgelopen halfjaar niet meer is gedaald, word ik nog steeds slanker. En nog belangrijker: ik krijg meer energie.
Mijn lichaam en ik begrijpen elkaar eindelijk… Jaren heb ik gestreden tégen en mét mezelf maar wist niet hoe te winnen. Nu heb ik hem gevonden: de sleutel van mijn lichaam!

Reacties

  1. Wat mooi hè als je eindelijk ontdekt wat wel werkt en bovenal dat je je beter voelt met minder medicijnen. Je hebt er wel iets voor moeten inleveren martine maar het brengt jou gelukkig zoveel. Ik zou willen dat artsen zich zullen realiseren dat er meer mogelijk is met voeding. Ik heb met een beperkte gezondheid ook ervaren dat het met minderen van koolhydraten veel verschil kan maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik werk zelf in de gezondheidszorg. Zo jammer dat ze vast blijven houden aan oude gewoontes en oud nieuws... Ik eet zelf ook koolhydraatarm en veel gezonder dan het voedingscentrum aanbeveelt. Als mijn collega (huisarts) me nootjes ziet eten begint ze meteen over de calorien die het bevat. Terwijl ik geen koek eet, geen brood, geen tussendoortjes behalve fruit en nootjes. Waarom zou ik calorien tellen als wat ik binnen krijg gezond is? Het is haar niet aan te praten. Pas als er dubbelblind medisch onderzoek is geweest gelooft een arts dat iets 'echt' werkt. Hoewel ze in de praktijk zien DAT het werkt!
    Jammer, heel jammer. Een familielid van me met zeer instabiele suikerziekte weet niet hoe hij de schommelingen kan voorkomen. Heel voorzichtig vertel ik nu wat tips. Hij neemt een arts op zijn woord, en gelooft niet dat er nog iets is wat hem kan helpen, want de dokters weten het ook niet meer. Volgens mij is de oplossing bij hem ook: koolhydraatarm. Maar voor dat aankomt...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten