22 september 2014

Een simpele omelet...

Chantal vertelt wat je voor leuke dingen kunt doen met een simpele omelet:

Eieren zijn zeer veelzijdig: je kunt ze koken, bakken, pocheren, roerei van maken of gewoon even klutsen met wat kruiden en er een omelet van bakken. Deze smaakmaker(s) kunnen gedroogde specerijen of kruiden zijn of een sojasaus, ketjap of een snufje zout. Ook verse fijngesneden verse  kruiden zijn een super toevoeging voor de smaak van je omelet.

Meestal kijk ik wat er in mijn koelkast ligt en geschikt zal zijn voor de vulling. Denk aan een restje vlees in stukjes, kaas, rauwkost, rijst of gare groente. Als een van de onderdelen van de vulling al gekruid is werk je verder in die smaken.

Aziatisch: gember, knoflook, bieslook, rijst, kip, taugé, komkommer, wortel, bleekselderij..
Hollands: peper, peterselie, aardappel, vlees, spekjes, erwtje, wortel, gesneden sperziebonen...
Mediterraans: thijm, salie, knoflook, basilicum, oregano, rauwe ham, courgette, paprika, aubergine, parmezaan.
Mexicaans: knoflook, chili, komijn, gehakt, paprika, tomaat, maïs, bonen, geraspte kaas, crème fresh.

Nu kun je de omelet oprollen zoals bij een wrap, dit zorgt dat er meer vulling in de omelet kan en het dus meer een complete maaltijd wordt. Je kunt er ook een salade bij serveren of iets anders waar je trek in hebt, maar het oog wil ook wat. Krijg je gasten? Dan kun je dezelfde omelet met ietsje minder vulling tot een mooi onderdeel van de maaltijd maken, of het nu het voorgerecht wordt of een onderdeel van de hoofdmaaltijd. Het vormen en vullen van elk soort omelet gaat het beste op een bord. Een omelet is best kwetsbaar, vul de omelet op het bord waarop je het wilt serveren, zo hoeft de omelet zo min mogelijk verplaatst te worden. Veeg eventueel het bord voorzichtig af met keukenrol nadat je de gewenste vorm hebt en voor je het bord verder garneert.

Wrap: Leg de vulling in de lengte in het midden en rol hem op tot een wrap.

Dubbelgeklapt: Verdeel de groente over de ene helft van de omelet, klap de lege helft voorzichtig over de vulling.

Punt:  Snijd de omelet in midden door de helft,  verdeel de vulling over de helft van elk stuk en vouw de lege kant voorzichtig over de vulling.

Loempia: Leg de vulling in de vorm van een rechthoek in het midden, vouw de omelet aan de korte kanten van de rechthoek naar binnen. Vouw vervolgens voorzichtig de andere kanten naar binnen zo strak als mogelijk en draai het geheel om zodat de naden naar beneden komen te liggen.

Geldbuidel: Schep in het midden van de omelet 1-2 grote eetlepels vulling. Knip een stuk keukentouw af van 25 cm. Plooi de omelet omhoog boven het midden van de vulling. Houdt de plooien met één hand vast, terwijl je het koordje ruim een cm onder de rand van de omelet draait. Trek het koordje voorzichtig aan en leg er een strikje in. 

Tips:
- Je kunt de omelet koud of warm serveren.
- In een koolhydraatbeperkt of glutenvrij menu kan de omelet brood of een tortilla vervangen.
- Makkelijk als lunchpakket wanneer je er een wrap of loempia van maakt.
- Vul de punt eens met (rucola)sla, tomaat, (mozerella)kaas en eventueel wat vleeswaren.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten