Bol AlgemeenBol Algemeen

Prei carbonara

Dit recept is zó simpel dat het eigenlijk geen naam mag hebben... Maar ja, dan hebben jullie natuurlijk geen idee wat voor soort recept dit is. Ik heb er dus tóch maar een naam aan gegeven: Prei carbonara.

Ik weet dat dit geen echte carbonara is, het komt er zelfs niet in de buurt. Maar bij de combinatie van room, spek en kaas denk ik aan carbonara en daarom heb ik het gerecht zo genoemd.
De variant met pasta is bij me de meeste mensen wel bekend, maar deze is dus zonder pasta maar met prei. Een heerlijke lunch die past in een koolhydraatarm dieet, maar ook een heerlijke saus voor over de pasta als je wél koolhydraten wilt eten.



Ingrediënten voor 2 personen:

500-600 gram prei in zeer dunne ringen
100 gram gerookte spekblokjes
100 gram geraspte pittige kaas
150 gram crème fraîche
2 tenen knoflook
peper

Bereiding:

Verwarm een hapjespan en bak hierin de spekjes. Snipper de knoflook en bak deze twee minuutjes mee. Doe de prei erbij als de spekjes vrijwel klaar zijn. Er is nu vermoedelijk genoeg vet uit de spekblokjes gekomen om de prei in te bakken. Voeg zo nodig een scheutje olijfolie toe. Bestrooi de prei royaal met peper.
Bak de prei nu met het spek tot de prei gaar is. Voeg de crème fraîche toe en vermeng dit goed. Roer nu rustig de kaas erdoor zodat deze kan smelten. Voeg naar smaak nog wat zout toe.
Om de saus wat dunner te maken zou je nog wat water kunnen toevoegen maar meestal komt er voldoende vocht uit de prei!

Eet smakelijk!