Keuzes maken...

Dat doen we dagelijks allemaal meermalen per dag. Het begint al zodra we wakker worden. Ga ik uit bed of blijf ik nog even liggen? En vervolgens: wat trek ik aan? Om nog maar niet te spreken over de dagelijks terugkerende vraag: wat eten we vandaag?
Dat laatste kan je heel wat hoofdbrekens kosten!!

Als je chronisch ziek bent, komen daar nog heel veel vragen bij. Veel gezonde mensen vragen zich nooit af hoe ze hun energie die dag gaan verdelen en of ze de afspraak van 's middags soms af moeten bellen omdat ze zo moe zijn. Toch zijn het dit soort vragen die mij persoonlijk de meeste hoofdbrekens kosten.

Soms weet ik het al als ik wakker word: Ik heb een off-day. Een dag waarop ik eigenlijk te moe ben om iets te doen. Als ik op zo'n dag een afspraak heb gepland moet ik die - tot mijn grote frustratie - afzeggen. Toch is dat bij een off-day geen moeilijke beslissing. Het gaat gewoon niet, punt uit.
Veel lastiger is het wanneer ik 'gewoon' moe ben. Dan beginnen de vragen zich een voor een op te dringen. Lukt het me om boodschappen te doen? Is het verstandig om die gezellige lunch-afspraak met m'n vriendin af te bellen? Moet ik vandaag op bed blijven zodat ik morgen naar de verjaardag van mijn moeder kan? Waarom ben ik zo moe? Heb ik wat verkeerd gedaan? Heb ik soms weer te veel gedaan...?

Knettergek word ik soms van al die hersenspinsels. Dat maakt het niet makkelijker om de goede keuzes te maken. En echt goed doe je het nooit. Als ik de volgende dag minder moe ben, ga ik twijfelen of ik de afgebelde afspraak soms toch door had moeten laten gaan. Als ik nóg meer vermoeid ben, concludeer ik dat ik tóch nog te veel heb gedaan...

De afgelopen winter was mijn gezondheid verbazingwekkend goed. Hoewel in de winter mijn conditie vaak slecht is, kon ik deze winter prima vooruit. Gezien alle werkzaamheden voor het kookboek 'Natuurlijk samen koken' kwam dit heel erg goed uit.
Helaas lijkt er nu een einde te zijn gekomen aan deze goede periode. Ik ben erg moe en heb weer meer ritmestoornissen. Dit betekent dat ik mijn dagelijkse bezigheden weer aan moet passen, maar IK WIL NIET KIEZEN! GRRRRRRR....

Reacties

 1. Heel herkenbaar verhaal. Helaas heb ik de hele winter alweer zo gelopen en hoop ik nu eindelijk door het voorjaar me weer iets vaker energiek te voelen. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Joh wat vervelend! Succes met het toch maken van die keuzes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo herkenbaar, ook ik moet constant "verstandige" keuzes maken. (alleen het woord al....bleh) Tien dingen in je hoofd, en er maar twee kunnen uitvoeren..... En moeheid vind ik moeilijker dan pijn. Door pijn kun je heenbijten.
  Ik wens je veel sterkte en wijsheid bij je keuzes maken. Hopelijk gaat het snel weer wat beter.
  Goed weekend, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Jannie. Inderdaad, om moeheid kun je niet heen. Op wilskracht misschien heel even, maar nooit lang helaas.

   Verwijderen
 4. Ook heel herkenbaar. En t ergste vind ik dat ik weet dat de frustratie me nog meer energie kost maar het toch niet helemaal (of helemaal niet) los kan laten.
  Sterkte, zorg maar goed voor je jezelf!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel herkenbaar Elsbeth! Ik maak me ook nog kwaad omdat ik dan weer geen keuzes kan maken. Kost ook weer energie :D

   Verwijderen
 5. Wat een openhartig en eerlijk stukje zus! Maar moeilijk blijft het voor je. Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het niet maar mijn eega en een vriendin hebben het wel, ik pas mij aan naar hun.
  Wel merk ik dat we daardoor veel minder vrienden hebben overgehouden.
  Sterkte.
  Corina

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is jammer, want aankomende woensdag is er net een leuke voorstelling bij jou beneden. Ik hoop dat je er toch nog ernergie voor hebt.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Martine,
   ik hoop niet dat ik te laat ben met reageren, maar het is morgenochtend in de recreatiezaal. Om half tien begint het, er komen bloemen, bloemenmeisjes, elfjes en echte prinsessen in voor. Het word gespeeld door kinderen van de school iets verderop.

   Love As Always
   Di Mario

   Verwijderen
  2. Helaas Mario, we hebben er niets van meegekregen! De hoofdingang van de Kiekmure is hier niet goed te zien helaas. Ik neem aan dat het feest daar was.

   Verwijderen
  3. B zei dat je bij de Zeven woonde. Het was daar.

   Love As Alwas
   di Mario

   Verwijderen
 8. Reacties
  1. Dank je wel! Na zo'n lange goede periode is het wel even slikken ja. Aan de andere kant weet ik dat zoiets altijd kan optreden. Ik probeer me weer aan te passen!

   Verwijderen
 9. Ik luisterde net gisteren een youtubje van Joni en is het ook voor gezonde mensen zo goed om te beseffen dat chronisch ziek zijn nooit went. Want er zijn zoveel mensen die elke dag als ze wakker worden eigenlijk niet weten hoe ze de dag door moeten komen.
  Daarom begrijp ik je!!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten